1000 експерти призоваха Макрон да не бърза с възстановяването на катедралата "Нотр Дам"

Призивът на специалистите е публикуван на сайта на в. "Фигаро"

Повече от 1000 френски и чуждестранни експерти призоваха президента на Франция Еманюел Макрон да избегне спешното възстановяване на катедралата "Нотр Дам" след опустошилия я пожар, съобщиха световните информационни агенции. Призивът на специалистите е публикуван на сайта на в. "Фигаро". Подписали са се 1170 души.

Както отбелязва вестникът, намерението на президента възстановителните работи да бъдат извършени за 5 години предизвикало изумление и голямо безпокойство сред хората, които се занимават с възстановяване на обекти на културата в различни страни. "Тези видни експери призовават да се прояви бдителност и да се пристъпи към изпълнение на предстоящите задачи с необходимата отговорност", пише "Фигаро", предава БТА.

В призива се казва, че стремежът да се обявят на висок глас ефикасни действия не трябва да прикрива факта, че е нужно първо да си дадем сметка за сложността на задачата. "Нека не избързваме, а да изберем най-добрия път за възстановителните работи и едва след това да поставим срокове, в които да бъде извършена безукорна реставрация на катедралата", отбелязват експертите. "Разбираме, че графикът на политическите събития принуждава да се действа бързо. Даваме си сметка колко отрицателно върху имиджа на Франция въздейства видът на засегнатата от пожара катедрала. Но важността на онова, което трябва да бъде направено за възстановяването на "Нотр Дам", ни кара да забравим за каквито и да било срокове."