“Вездесъщият” ще има международна премиера на кинофестивала в Котбус

Форумът се провежда за 27-ми пореден път и се е наложил като една от най-силните платформи за филми с фокус върху Централна и Източна Европа

Новият български филм  “Вездесъщият”, който обра 5 основни награди на фестивала на българския игрален филм “Златна Роза”, ще има своята международна премиера в основната състезателна програма на кинофестивала в Котбус в началото на ноември, съобщиха продуцентите му.

Фестивалът се провежда за 27-ми пореден път и се е наложил като една от най-силните платформи за показ на филми с фокус върху Централна и Източна Европа.

Вторият филм на режисьора Илиян Джевелеков ще се състезава с още 11 филма на утвърдени и дебютиращи автори.

Част от филмите идват в състезателната програма след като са участвали на други престижни международни фестивали като Кан, Карлови Вари, Сараево, Монреал, Чикаго.

На фестивала “Златна Роза” във Варна, освен Голямата награда за най-добър филм и наградите за мъжка и женска роля, “Вездесъщият” получи и уникалната комбинация от наградите на публиката и на критиката. Фестивалното признание за филма идва паралелно с успешното му разпространение в цялата страна. В момента филмът може да се види на над 50 киноекрана.

За разлика от лентите, които обичайно имат фестивален успех, “Вездесъщият” не показва мрачната страна на българския бит. Това е една забавно-драматична история за съвременни хора, които живеят пълноценно в модерния свят и се сблъскват с един от най-актуалните проблеми – докъде стигат границите на личното пространство в реалността на постоянното видеонаблюдение