Световноизвестният тенор Пиеро Джулиачи пее в памет на Гена Димитрова в Правец

В рамките на пет фестивални дни и вечери са представени оперни, симфонични, танцови и джаз концерти и спектакли с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти ...

С концерт на Симфоничния оркестър на БНР тази вечер започвана ХII Международенмузикален фестивал "Моцартови празници" в Правец. На диригетския пулт застава Диан Чобанов.

Актрисата Биляна Петринска ще води една от вечерите на "Моцартовите празници" 2016.

Специален гост на фестивала и участник в концерта в петък, 19 август, е световноизвестният италиански тенор Пиеро Джулиачи, чието участие е в памет на голямата българска оперна певица Гена Димитрова.

На сцената на езерото, ще бъде представен концерт с избрани хорове, арии, дуети, ансамбли – наздравици от опери, оперети и мюзикъли. Участват солистите Мартин Цонев, Таня Иванова, Михаил Михаилов, Петя Петрова, Добрина Икономова, Християна Лоизу /Кипър/, Веселин Михайлов, Верустиния Щур-Овчинникова-цигулка, хор и оркестър на Държавна опера-Русе. Диригент Хосе Луиз Гомес /Испания/ и водещият Даниел Цочев. Режисьор е Христо Симеонов.

Освен водеща , актрисата Биляна Петринска ще поднесе доза поезия и ще изпее ария на Офенбах и специално написана за нея песен от един от композиторитена Лили Иванова - Веселин Веселинов - Еко на събитие, свързано с представяне - дегустация на класни вина. Музикалният и поетичен камерен спектакъл носи името „Вино, поезия, дегустация и голяма доза любов” с участието на актьора Даниел Цочев, сопраното Даниела Караиванова, баритона и режисьор на събитието Денис Иванов, премиер солиста на Националния балет Александър Александров, а Адриана Гюзелева ще води дегустацията.

Международният музикален фестивал „Моцартови празници” ще продължи до петък, 19-ти. В рамките на пет фестивални дни и вечери са представени оперни, симфонични, танцови и джаз концерти и спектакли с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти от различни страни, камерни класически и джаз формации, симфоничния оркестър на БНР, оркестъра и балета на Русенската опера, оркестъра и хора на Старозагорската опера.

Организаторите посвещават тазгодишното издание на 260-та годишнина от рождението на своя патрон Волфганг Амадеус Моцарт. По традиция във фестивалната програма са включени и годишнини, които световната общественост отбелязва през тази година – 400 години от смъртта на гениите на словото Уилям Шекспир и Мигел Сервантес, както и 200 години от първото представяне на операта „Севилският бръснар” от Джоакино Росини.