"Разобличители" гостува на One Dance Week

Спектакълът не е просто Оруелова фантазия, а е създаден на основата на реални събития

Чешката компания FARM IN THE CAVE ще представи спектакъла си „Разобличители“ на 23 и 24 октомври 2015 г. от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив, в рамките на тазгодишното издание на One Dance Week. Режисуратa, концепциятa и хореографията са дело на Вилиям Дочоломански, съобщават организаторите.

Спектакълът РАЗОБЛИЧИТЕЛИ не е просто Оруелова фантазия. Той е създаден на основата на реални събития, които стигат до скандална развръзка в съда чак през 2013 г. в Швейцария. Световно известна хранителна верига внедрява свой човек сред група млади активисти. Шпионинът симулира интерес към каузата на групата, докато предава лична информация за членове на групата и на техните симпатизанти на корпорацията. Тази информация е свързана с все още неразкрити убийства на членове на работническия съюз на корпорацията в страни от третия свят.

РАЗОБЛИЧИТЕЛИ е хипнотично и тревожно изследване на порочните, престъпни практики на глобалните марки със средствата на физическия, политическия и документалния театър, и видео арта. В представлението са ползвани буквални цитати както от разказите на жертвите, така и от изявленията на корпоративните лобисти, с които артистите се срещат в Брюксел. В този проект компанията отново прави прецизен и безкомпромисен срез на един свят, в който глобалните играчи безнаказано играят по свои, валидни само за тях, правила в абсолютно нарушение на човешки и административни закони. Спектакълът поставя много въпроси за влиянието на корпоративните лобистки практики върху демократичните принципи на западните общества.

Вилиам Дочоломански е роден в Словакия. Учи музикална интерпретация, като гимназист създава първата си трупа за театър на движенията и ръководи джаз група. В Академията за изящни изкуства в Бърно завършва театрална режисура, прави докторат в Театралната академия в Прага. Гостува като режисьор в репертоарни театри в Чехия и Словакия, по-късно заминава с група млади актьори в Андалусия. Така създава първия си независим проект, въз основа на който през 2002 г. се сформира Международното театрално студио FARM IN THE CAVE. Студиото се утвърждава като модерна лаборатория за пърформъри, работещи на границата на жанра „т.нар. физически“ танцов и музикален театър. Неговите пиеси и театрални проекти представят Чехия на много световни фестивали на 3 континента и в повече от 55 града. Освен театралните постановки, студиото се концентрира върху непрекъснатото личностно развитие на своите членове и дългосрочното изследване на избрани културни и социални феномени. Други дейности на студиото са организиране на работилници, концерти и сайт-специфик проекти.
Вилиам води няколко международни проекта (Корея, Словакия, Бразилия), редовно участва в работилници и изнася лекции (напр. Tisch School в НюЙорк, Kongres Ecum в Бразилия). Автор и съавтор е на няколко пиеси на FARM IN THE CAVE.

Вилиам и FARM IN THE CAVE са носители на европейската награди New European realities, Total theatre award, A Fringe First Award, The Grand Prix Golden Laurel Wreath Award, A Herald Angel Award и редица други награди в Чехия и чужбина. През 2011 и 2012 студиото е няколкократно номинирано за Държавната награда на Министерството на културата на ЧР за принос в областта на театъра.

Гостуването на Компания FARM IN THE CAVE се случва с подкрепата на Чешкия център и Министерството на културата на Чешката република.