Показват най-доброто от Кан и "Берлинале" на София Филм Фест

След отличените са

Международният филмов фестивал "София Филм Фест" се готви да покаже най-добрите продукции от световното кино. 

Авторитетният кинофорум, който за 20 години превърна в своя запазена марка срещата на публиката с филмите, отличени на най-престижните световни фестивали, е подготвил сериозна филмова програма за българските меломани. В нея е включен отличения със „Златна мечка” в Берлин. филм „Такси” на иранския дисидент Джафар Панахи. Едновременно смешна и завладяваща хроника на иранското общество, тя е разказана чрез преживяванията на таксиметров шофьор по улиците на Техеран. Главната роля изпълнява самият режисьор. 

„Такси” е третият пълнометражен филм (след „This Is Not a Film” и „Closed Curtain”), заснет от Панахи, въпреки забраната на властите в Иран след ареста на режисьора за това, че иска да заснеме документален филм за протестите срещу преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г. Панахи е осъден на 6 години затвор за „опит за престъпления срещу националната сигурност”. Освен това му е наложена 20-годишна забрана да снима филми, да дава интервюта и да напуска страната. Впоследствие наказанието му е променено на домашен арест.

„Вместо да позволи да убият духа му и да се откаже, вместо да се остави да го завладее гняв, Джафар Панахи написа любовно писмо на киното”, казва при връчването на наградата в Берлин председателят на журито Дарън Аронофски. „Филмът е „пълен с любов към неговото изкуство, към неговата общност, към страната и публиката му”, добавя американският режисьор.

Политическата присъда на Панахи се превръща в активен елемент от драматургията и изразните средства на режисьора – пестеливи, но в същото време директни. „Такси” е още едно доказателство, че свободата на изразяване, посланията и внушенията на твореца, както и финансовата независимост, са водещи в съвременното киноизкуство.

Сред фестивалните отличници в програмата през март е и носителят на „Златен лъв“ от Венеция „Отдалече” на Лоренцо Вигас. Това е игралният дебют на 48-годишния венецуелски режисьор. Той се появява на сцената на световното кино с впечатляващ собствен почерк, подкрепен от големи имена във филмовата индустрия на Латинска Америка. Съсценарист на Лоренцо Вигас е мексиканеца Гилермо Ариага (работил с Алехандро Гонзалес Иняриту в „Любовта е кучка”, „21 грама” и „Вавилон”), а известният чилийския актьор Алфредо Кастро изпълнява главната роля във филма.

„Отдалече” е първият венецуелски филм, поканен за участие и спечелил най-високото фестивално отличие във Венеция. Кинотворбата е удостоена и с Наградата за най-добър сценарий в Солун 2015. Преди „Отдалече” Лоренцо Вигас снима документални филми и един късометражен – „Los Elefantes Nunca Olvidan” („Elephants Never Forget”), чиято премиера е в рамките на „Седмицата на критиката” в Кан 2004.