"Междузвездни войни" с 5 номинации "Оскар"

Сред тях е и 50-а номинация за Джон Уилямс

Седмият епизод от култовата космическа сага остана извън надпреварата за "Оскар" за най-добър филм. "Междузвездни войни: Силата се пробужда" получи пет номинации за най-престижните киноотличия, едната от които - за оригинална музика, е 50-а за легендарния филмов композитор Джон Уилямс, предаде Асошиейтед прес.

Така общите номинации за "Оскар" за поредицата "Междузвездни войни" стават 30 на брой и се изравняват с тези на трилогията "Властелинът на пръстените", отбелязва сайтът Машабъл. Рекодьор по номинации за поредица е трилогията "Хобит" с 38 на брой.

Космическата сага "Междузвездни войни", стартирала през 1977 г., досега е печелила 10 награди "Оскар".

Анализаторите отчитат, че шансовете на "Междузвездни войни: Силата се пробужда" да попадне сред претендентите за най-добър филм са пострадали заради наличието на друг голям научнофантастичен касоразбивач, "Марсианецът", който се радва на успех през наградния сезон, както и заради няколко продукции на водещи холивудски студия.

С многобройните номинации за "Завръщането" и "Марсианецът", сред които за най-добър филм, денят се оказа особено добър за филмовата компания "Туентиът сенчъри фокс", пише БТА.

Откакто през 2010 г. Американската академия за кинематографично изкуство и наука разшири топ категорията за най-добър филм от пет на 10 продукции, в нея през изминалите години бяха номинирани по девет ленти. Тази година за водещото отличие ще се съревновават осем продукции - "Завръщането","Големият залог", "Мостът на шпионите", "Бруклин", "Лудия Макс: Пътят на яростта", "Марсианецът", "Стая" и "Спотлайт".

"Завръщането" води по номинации с 12 на брой. Следват "Лудия Макс: Пътят на яростта" с 10, "Марсианецът" със седем, "Спотлайт", "Мостът на шпионите" и "Каръл" с по шест, "Големият залог" и "Междузвездни войни: Силата се пробужда" с по пет, и "Момичето от Дания" и "Стая" с по четири, съобщава ДПА.