"Възвишение" излиза по кината от днес на 65 екрана едновременно

"Филмът "Възвишение" на Виктор Божинов по романа на Милен Русков излиза по кината от днес на 65 екрана - рекорд за български филм", по думите на режисьора.

Божинов се надява да излезе и режисьорската версия на филма, който в първата си редакция е бил 3 часа и 10 минути, после 2 часа и 50 минути, а финалната продължителност е 2 часа и 20 минути.

"Възвишение" разказва за обира на Арабаконак през 1872 г. през погледа на двама полуреволюционери, полуразбойници - Гичо /Александър Алексиев/ и Асенчо /Стоян Дойчев/. Двамата са натоварени с важна мисия от Димитър Общи /Филип Аврамов/ - да предадат писмо на Левски. Тяхното издирване на Апостола се превръща в трагикомично приключение, а революционният им ентусиазъм постепенно е изместен от огорчение и разочарование.

Сред актьорите са и Христо Петков, Кирил Ефремов, Веселин Анчев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Димитър Рачков.

"Когато имаш такъв материал - романа на Милен Русков, като 150-годишно дърво за цигулка, единственият проблем на нас, актьорите, е "да не го предобрим", казва Филип Аврамов.

"Когато си наясно с идеята, няма нужда да играеш, за нас това не са роли, а позиции", коментира актьорът, цитиран от БТА.

"По думите му, сега няма идея, която да обедини толкова много хора. Опитват се отново да ни превърнат в рая, учат ни, че са важни неща, които всъщност нямат стойност - като парите и успеха. А най-ценното е свободата и тя зависи от всеки от нас - това е идеята на филма, с който преживях истинско духовно възраждане", казва Филип Аврамов.

Снимките са продължили 55 дни, хронологично, на четири етапа - през зимата, пролетта, лятото и есента на 2016 г.

Виктор Божинов е съсценарист с Нели Димитрова и Милен Русков, автор и на диалозите. Оператор е Антон Бакарски. Музиката е на Петър Дундаков.

Филмът се реализира с финансовото съдействие на Националния филмов център, програмата "Евроимаж" и е подкрепен от Столичната община и Комисията по култура и медии към 43-ото Народно събрание.