Кромидът и чесънът намаляват риска от рак на дебелото черво

Рязането и мачкането на пресния чесън подобрява усвояването им

Луковите зеленчуци от рода Allium - кромид, праз, чесън, шалот, намаляват рязко риска от рак на дебелото черво, доказаха китайски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Такъв ефект се постига с 16 кг от представителите на подсемейство лукови годишно. Това е около 45 гр дневно - колкото един кромид.

Учените от Китайския медицински университет в Шънян са обхванали в изследването си 1600 мъже и жени. Резултатите им показват, че вероятността да развият рак на дебелото черво, е със 79 процента по-малка за най-големите привърженици на кромида и чесъна.

Известно е, че биоактивните съставки на луковите растения предпазват от рак на гърдата и на простатата.

"Колкото повече лукови зеленчуци яде човек, толкова по-добре" - увери ръководителят на изследването д-р Чжъ Ли.

За изследването си учените са сравнили начина на хранене на 833 пациенти с рак на дебелото черво и същия брой здрави доброволци.

Лукът и чесънът съдържат съединения, които притежават антиоксидатнтни свойства. Те могат да се притекат на помощ и при лош дъх, защото се състоят от съединения, които се абсорбират в кръвта и се отделят от белите дробове часове след консумацията им. Хората, които страдат от синдром на раздразненото черво обаче трябва да бъдат внимателни, тъй като чесънът и кромидият лук са сред храните, които могат да „отключат“ заболяването. След консумацията може да се почувства дискомфорт. Затова начинът на готвене също има значение. Варенето на кромида например намалява полезните съставки. Рязането и мачкането на пресния чесън подобрява усвояването им.

Въпреки че зеленчуците от рода Allium не съдържат значителни количества витамини и минерали, те са чудесен източник на алил сулфиди – вещества, които могат да намалят кръвното налягане и да потиснат туморния растеж. Тези зеленчуци съдържат сапонини, които също пречат на развитието на туморите и намаляват нивата на холестерола. 
 
Изключително важна хранителна съставка в зеленчуците от рода Allium е кверцетинът. Този противовъзпалителен антиоксидант оказва благоприятно въздействие при хората, които страдат от възпалителни заболявания като артрит. 
 
При засегнатите от артрит, особено от ревматоиден, се намира течност между ставите, която съдържа значителни количества от т. нар. фактор за некрозата на тумора – силно възпалителен химикал. Проучвания сочат, че кварцетинът ограничава тези ефекти на химикала. Поради тази причина се смята, че споменатите зеленчуци предотвратяват и лекуват артрит. 
 
Кварцетинът също така има свойството да обръща процеса на загуба на паметта, свързан с напредването на възрастта. Ако се страдаме от мигрена обаче, трябва да избягваме консумацията на кромид лук, тъй като той съдържа аминокиселини, които могат да предизвикат състоянието при някои.