Кристалина Георгиева призова Тръмп да бъде „внимателен“ и предупреди за разпалване на търговска война

Тя каза, че американският президент трябва да направи "внимателна оценка" на последствията

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева

Главният изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) и на Международната асоциация за развитие в групата на Световната банка Кристалина Георгиева призова американския президент Доналд Тръмп да бъде „внимателен“, преди да наложи противоречивите мита за стомана и алуминия. Георгиева предупреди, че тези стъпки могат да засегнат световната търговия, съобщава БГНЕС.

Георгиева заяви, че Тръмп трябва да направи „оценка на последиците“, преди да продължи с плана, чието реализиране ще разпали опасения за търговска война с Китай и Европа и разтревожи световните пазари. Тя каза, че нейното послание към Тръмп, който се очаква да се подпише митата по-късно днес, е да направи "внимателна оценка, преди да предприеме по-нататъшна стъпка".

"Ако предприемете стъпка по някаква причина, тогава трябва да предвидите няколко стъпки за последствията", каза Георгиева пред малка група репортери, включително и от АФП, в Брюксел. "Преценете какви са последиците и след това се консултирайте за тези последици".

ЕС обеща да се противопостави на тарифите със собствени мерки, насочени не само към американската стомана, но и към продукти като уискито бърбън, джинси, мотоциклети, портокалов сок и боровинки. Ръководителят на Световната банка, чиято организация е специализирана в отпускането на средства на бедните страни, добави, че "Тръмп трябва да има "внимателно калибриран подход към това, което се случва в световната търговия.

"Когато търговията се свива, има последици за най-бедните хора в богатите страни. Стоките стават по-скъпи, а бедните харчат повече от своите пари, купувайки тези стоки", каза тя.

Тръмп изглежда намеква, че тарифите, които според него са насочени към спасяването на американската стоманодобивна индустрия и намаляването на дефицита й, ще покажат "голяма гъвкавост" към "истински приятели".