Гласът на Кремъл: Путин и Радев не са договаряли доставки на газ

Поводът за коментара на Песков е репликата на българския президент за необходимостта от "Български поток"

По време на вчерашните си преговори президентът на Русия Владимир Путин и българският му колега Румен Радев не са си поставяли задача да договорят доставки на газ. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

"Вчера нямаше задача да се договорят за газа, всъщност никой не се и опита", уточни той пред журналисти.

Песков припомни констатацията на двамата лидери, че "след проточила се пауза е бил подновен контактът на най-високо равнище, който ще бъде продължен".

"Русия и България имат много общи теми за икономическо сътрудничество, също както преди, личи интересът на България да бъде съпричастна към големи международни енергийни проекти, но това е отделна тема, изискваща гаранции от българска страна. Знаете, че има проекти, които се осъществяват в момента, личи известен интерес от българска страна, но вчера не са водени никакви конкретни разговори по въпроса", заяви още говорителят на Путин.

Още преди да отиде на първата си визита в Русия, Румен Радев заяви в интервю за вестник "Комерсант", че България е атомна страна и трябва да остане такава, за което се нуждае от преки доставки на руски газ. Да наречем това "Български поток", каза българският държавен глава.