Кремъл организира военизирани отряди в САЩ (разследване)

Какво правят спецназовци от ГРУ, бойци от МВР и руски казаци на американска територия?

Спецназовци от ГРУ развяват руското знаме в лагер край Орегон

Спецназовци от ГРУ развяват руското знаме в лагер край Орегон

Руслан Гуржий, SlavicSac.com

Докато „зелените човечета“ навлизаха в Крим и в Източна Украйна по цялата територия на САЩ се чувстваше нарастващото влияние на Кремъл. Като гъби след дъжд изникваха свързани с русия групи: фондове, руски училища и библиотеки, културни вечери, спортни състезания под егидата на руското посолство, казашки и дори полувоенни формирования.
Мнозинството от тях мигновено попадаха, а по-често бяха създавани и финансирани от служители на руското посолство, генералните консулства и други дипломатически институции.
Патриотичните концерти, масовото празнуване на 9 май и дори на Деня на Съветската армия изведнъж станаха много популярни събития сред рускоезичната диаспора в САЩ. Защо точно сега прокремълските активисти от руската диаспора се опитват да натрапят почти забравените съветски патриотични празници? 
Напоследък, чести гости в американските градове станаха и представителите на „Росмолодьож“ (Руска младеж), едно от главните оръдия на Кремъл за „патриотично“ възпитание на младите руснаци. Те започват масово, открито да организират младежки групи и патриотични лагери по пример и подобие на съветските пионерски лагери, използва се остарялата съветска символика и съответната пропаганда прославяща „изправящата се от колене Родина“.
В един такъв лагер в Сиатъл видях съвършено сюрреалистична картина: свещеник от Руската православна църква на фона на червеното знаме със сърпа и чука благослови младежка вечеринка, а на сутринта прочете проповед пред тийнейджърите.
След това започна организирането на така наречените 

„детски проруски полувоенни „буткемп“

 В тях се организират „курсове за младия боец“, в които се изучава боравене с огнестрелно оръжие, мятане на нож, строева подготовка и патриотично обучение.
Един такъв лагер действа вече две години на територия, собственост на Славянската мисионерска църква. Пастор на църквата е имигрантът – бежанец от СССР Адам Бондарук, а голяма част от енориашите са от Украйна.
Трябва да се отбележи, че голяма част от членовете на тази петдесятна църква са получили убежище в САЩ именно заради преследванията на безбожната съветска власт и КГБ. По времето на Съветския съюз те са отказвали да носят оръжие, да служат в армията и са били убедени пацифисти по силата на религиозните си възгледи. Сега, когато са американски граждани, тук, на американска земя, те без особено да се крият сътрудничат с емисарите на Кремъл. 
И вече две години група казаци, ръководени от бившия инструктор от ГРУ Станислав Холодков провежда полувоенни сборове на територията на петдесятническия лагер.

stanislav_holodkov1.jpg

  

Специалният инструктор Станислав Холодков

Създавайки стрелбище там, православните атамани и военните инструктори от Русия със съгласието на висшето ръководство на църквата обучават своите малолетни войници (много от които с труд говорят руски) на стрелба с винтовка, лък, мятане на нож, а също така на ръкопашен бой по руска система.
В свободното си време децата пирографират (рисуват на дърво) съветски танкове, самолети и Георгиевски кръстове.

voenni_kremal2.jpg

Калифорнийски деца рисуват съветски танкове в църковния лагер в Елим

Вечер децата се събират в помещението за молитви, където свещеник от РПЦ ги обучава на Закон Божи.
Казашкото училище, учениците на което са мнозинство на подобни лагери, действа под покрива на църквата „Възнесение Христово“, която се подчинява на РПЦ.
На децата преподават лекции за силата и мощта на духа, за историята и спецификата на руските оръжия. На снимки, направени в лагера „Елим“ се виждат винтовки, използвани в Руската империя и Съветския съюз, саби, шашки, щикове и т.н.

voenni_kremal5.jpg

Тренировки на деца в църковния лагер в Елим

Там, където избягалите от КГБ петдесятници учат децата си да прощават на враговете си, в понеделник инструктори от КГБ им преподават своите „канони“.
Подобни тренировъчни лагери с руски имена са широко разпространени из цялата територия на САЩ.
Военизирани сборове редовно се провеждат и в щатите Орегон и Вашингтон, където няколко години подред се провеждат и „спортно-патриотични лагери“ в чест на руския празник „Денят на десантчика“.
На снимките, с които разполагаме в редакцията, се виждат добре тренирани бойци с автоматично оръжие в горите на Калифорния и Орегон. Те са облечени във военна униформа на действащата руска армия. 

voenni_oregon4.jpg

Честват Деня на десантчика в лагер край Орегон

На една от тези снимки десетина военни с автомати „Калашников“ са се разположили под тента.  На друга пък се вижда палатка с надпис „щаб“. На други снимки се вижда деца, които се обучават на руски ръкопашен бой. Навсякъде има знамена на Русия, Въздушно-десантните войски, чиято главна цел е извършването на диверсии в тила на врага. 
На поляната пред „щаба“ се виждат построени деца на възраст между 14-18, години, също облечени във униформата на действащата руска армия.
Какво е това – невинна игра или 

подготовка за бъдещи диверсионни действия 

Кавото и да е, всичко е построено по шаблоните, описани в старите методически указания на съветските спецслужби – създаване на клъстер от лоялни агенти на влияние на територията на предполагаемия противник, организиране на мрежа от клетки на диверсанти сред местното население, готови, в случай на необходимост  и по заповед на щаба, да режат електропроводници, да преобръщат пътни знаци, да взривяват инфраструктура и т.н.
Руските казаци явно се успели да се интегрират в образователната система на Калифорния. Заедно с руските учебници доставяни от руските дипломати в кампусите на някои от училищата, под прикритието на спортно-развлекателни секции и културно-патриотични събития, редовно се организират демонстративни боеве и изпълнения на казашки кръжоци.
В Сакраменто, в руското училище действа школа по карате, ръководена от инструктора Станислав Холодков, който твърди, че е майстор на спорта на СССР по карате и ръкопашен бой и има 10 дан по карате.
В продължение на години калифорнийските казаци провеждат на територията на училището своите полумилитаристични игри, които активно се подкрепят от висши дипломати от руското генерално консулство в Сан Франциско и посолството във Вашингтон.
На една от фотографиите виждаме на територията на руското училище стрелбище под открито небе, където децата се учат да боравят с огнестрелно оръжие, а военни инструктори наблюдават обучението им.

voenni_kremal3.jpg

Тренировачен лагер за русначета в Сакраменто

Още едно училище, Futures High School, в което основно учат деца с руски произход, също предоставя територията си за провеждане на спортни състезания на младите казаци.
Бившият почетен консул на Русия Наталия Оуен смята, че „казачеството е славата и гордостта на руския народ, силата на руската диаспора в Америка“.
Дейността на казаците благославя и подкрепя и архиепископът на РПЦ в Сан Франциско владиката Кирил.
Кой стои зад това?  
Един от основните организатори на казашкото движение в САЩ е „атаман“ Станислав Холодков. Той е служил в специалните части в Афганистан и е бил командир на отряда „Скорпион“, който се подчинява на Главното разузнавателно управление на Киргизстан и лично на президента му.
Холодков често гостува в бази със специално предназначение в Русия, а също така активно участва в международните срещи на казаците в Русия. Той редовно се появява във военна или казашка униформа заедно с руски дипломати.
Станислав Холодков е ръководител на „генералния щаб“ на Върховния атаман на Руската федерация в американския Запад.
Независимо от това, че обучението на деца и тийнейджъри от руски произход се представя като „спортно-патриотично“, мнозина представители на руската диаспора подозират, че зад тези бойни групи се крие широко 

разклонена мрежа кремълска агентура в САЩ

За това пише едно от руско-американските издания под заглавие „Руското външно министерство готви военизирани младежки отряди в САЩ“.
Трябва да се отбележи, че казачеството по целия свят (и това се признава официално) се ръководи от представители на руското външно министерство или на руските консулства и посолства по света.

voenni_kremal6.jpg

Руското знаме се вее в лагер на десантчиците край Орегон

Игор Бабошкин още през 2015 г. предава в американския Конгрес доказателства за действията на руската пета колона в САЩ. По думите му, руското посолство умело играе с патриотичните чувства на имигрантите от СССР и Русия, инициирайки обществено-политическо движение, симпатизиращо на Кремъл, на територията на американската държава.
През юни тази година вестник Miami Herald публикува статия, в която твърди, че с парите на руски олигарси, чиновници и офицери от спецслужбите в щата е открит руски байк-клуб с недвусмисленото название „Спецназ“. Вестникът съобщава, че високопоставеният руски чиновник-олигарх Игор Зорин, изкупува имоти в туристическия район на Флорида, особено в комплекса Trump Palace. През последните пет години Зорин е вложил в недвижими имоти около 10 милиона долара и заедно със свои единомишленици е основал проруския байк-клуб. Очертава се и, че емблемата на клуба копира герба на Федералната служба за сигурност на Русия, правоприемник на КГБ. Членовете на клуба са предимно бивши служители на специалните подразделение на ФСС и МВР.
Членовете на клуба имат разрешение за огнестрелно оръжие и са в тесни връзки със спонсорираните от Кремъл „Нощни вълци“.
Тези данни се потвърждават от неправителствената организация Transparency International, която разполага с данни, че със спечелените от държавни поръчки милиони Игор Зорин с помощта на бившия офицер от ФСС, а сега изпълнителен директор на охранителната фирма „Алфа-Антикриминал“ Святослава Мангушева е успял да купи имоти в Майями на стойност на 9 милиона долара.
В „Алфа-Антикриминал“ работят бивши служители и ветерани от съветските и руските специални служби и обслужват най-големите руски монополи: Газпром, Роснефт, Мосгаз, Правителството на Москва и т.н.
Подобни тенденции се наблюдават в цяла Европа, където, както пише специалистът по Русия Борис Райтшустер, Кремъл организира секретни полувоенни спецотряди с помощта на школата за бойни изкуства „Система“. 
Германското издание Bild пише за цяла мрежа от военизирани отряди на Кремъл, базирани в Европа и готови да действат във всеки момент по заповед на Москва. 
Освен това те организират и кампании за разпространяване на лъжлива информация сред руската диаспора в Германия.
С подготовката на учениците се занимават спортисти, но с ръководството и пропагандата са ангажирани служители на руското разузнаване и вътрешни войски, и то не само в Германия, Чехия и Швейцария, но и в други страни от Запада.
Членовете на тези „школи“ са тясно свързани с казаците и „Нощните вълци“, периодично посещават Русия. 

Превод: Faktor.bg