Кремъл се загрижи: Решението за Косово трябва да съответства на сръбското законодателство

Решението за Косово трябва да съответства на сръбското законодателство, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руската агенция EA Daily.
Позицията на Москва по уреждането на косовския въпрос се отличава не само с постоянство, но и с логика. Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в Москва на 22 февруари, в отговор на въпроса на кореспондента на EADaily дали Русия ще подкрепи "разграничаването" с Косово, ако бъде сключено такова споразумение между Белград и Прищина, и дали ще промени отношението си към Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която е настоящият документ, уреждащ статута на Косово.
“Въпросът за това как ще бъде решен този въпрос е преди всичко въпросът дали решението отговаря на интересите на сръбския народ. Разбира се, това решение трябва да се основава на международната правна рамка и да се съобразява със законите, които водят Сърбия във вътрешното й право ”, каза Захарова.
Според нея, от една страна, тази позиция е многокомпонентна, а от друга - дава ясен и недвусмислен подход към решаването на този въпрос.
Както съобщава EADaily, по-рано сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че необходимостта от разграничаването с Косово е официалната позиция на Белград в диалога с Прищина. По-късно той поясни, че по-правилно би било да се нарече не официалната позиция на Сърбия, а "идеята за държавни фумкционери" в процеса на намиране на компромисно решение с Прищина.
В същото време Дачич признава възможността за постигане на споразумения с Косово извън рамката на Резолюция 1244. „Да, ще се споразумеем в рамките на Резолюция 1244. Ако не сме в състояние, нека се опитаме да постигнем някакво споразумение“, каза Дачич по държавната телевизия.