Красимир Каракачанов: Имаме притеснения и за корабите, всичко може да се случи

Дали е човешка или техническа грешката за падналия хеликопетер, все става въпрос за пари, заяви военният министър

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

"Възложили сме работа по предварителни договори с фирми, които могат да извършат поправка на техниката. Така, ако получим средства, няма да има забавяне за изготвянето им", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на изслушване пред Комисията на отбраната.

Според него, две са възможните версии са падането на хеликоптера Ми-17 - техническа неизправност или човешка грешка. "Не мога да се произнеса преди комисията да излезе с решение. Имам мнение, но не е логично да го изразявам", каза министърът.

"Ако става въпрос за техническа неизправност, се потвърждава тезата ни, че трябват пари за поддръжка. Ако става дума за човешка грешка тя е в това, че пилотите не летят достатъчно. Горе-долу 2:1 са летящите към нелетящите пилоти. И в двата случая опира до пари", каза още той.

"За изминалата година пилотът на падналия хеликоптер е имал 20 часа във въздуха. Каквито и сметки да правим, само от загубата на самолета “Спартан“, от началото на тази година, е 50 млн. лева. Един Ми-17 струва 3 милиона лева. Ако тези пари бяха осигурени за поддръжка и нова техника, сега нямаше да говорим за загинали хора. Малко повече средства са нужни за поддръжка", допълни министърът на отбраната.

"Фирми произвеждащи, банички и чорапогащници обжалват договорите ни за обществени поръчки", коментира Каракачанов

"След миналогодишния инцидент имаме притеснения и за корабите, там нещата се оглеждат. Имам притеснение за всички предстоящи проекти, всичко може да се случи. Но има интерес към всички 3 проекта, които сме внесли. Амбицията ми е до края на годината да сключим договорите", посочи още Красимир Каракачанов.