Красен Станчев: И анализ на БСП от 2012 г. показва невъзможни цени за АЕЦ "Белене"

Допусканията на учените от БАН са нереалистични, заяви икономистът

Красен Станчев

Красен Станчев

Обсъжданията на срещата на експерти в енергетиката и търговията днес в НС показаха, че допусканията на колегите от БАН са нереалистични, заяви пред бТВ икономистът Красен Станчев. Има пет независими експертизи, които показват невъзможни цени за проекта АЕЦ "Белене". И анализ на БСП от 2012 г. показва невъзможни цени за проекта. Цената на еленергията от нова централа е най-малко 80 евро за мегаватчас. Което означава, че няма да има на кого да продават това, което ще произвеждат. Доста отдавна се знае как трябва да се анализира АЕЦ Белене. Към 2030 г. няма да има нужда от такива атомни мощности, категоричен е икономистът.

В момента АЕЦ "Козлодуй" дава евтина електроенергия, тъй като не са калкулирани разходите за извеждане на реакторите от експлоатация и за съхранение на ядреното гориво, заяви Станчев. АЕЦ "Козлодуй" се плаща от данъкоплатците, а не от пазара. Смята се, че тези централи са субсидирани. И аз мога да карам "Ферари", ако някой ми го плаща. 

АЕЦ "Белене" не може да продаде онова, което произвежда, това означава изводът на Иван Костов. Трябва да се спази неговата препоръка - да се консултира такъв проект ("Белене") с ЕС, каза още Красен Станчев.