Корнелия Нинова пита Цацаров: Използвана ли е прокуратурата за политическа поръчка ?

От нищо не се притесняваме, това не заплашва БСП, заплашва правовия ред и демокрацията в държавата, твърди тя

БСП се възмути срещу писмо на Икономическата комисия в Шумен, което изисква всичката документация на партията и нейните членове с аргумента, че тече прокурорска проверка. Не може държавна машина да бъде използвана за мачкане на партията, заяви в парламента соцлидерката Корнелия Нинова.

Поискани били всички документи на общопартийната контролна комисия, данни за проведените партийни събрания, за членовете на БСП и всичко това било по повод проверка на уволнен служител на клона на Комисията за конфликта на интереси в града през лятото.

Писмото е от 23 януари и Нинова му отвръща със сезиране на главния прокурор Сотир Цацаров. Днес го сезираме, изпращаме му тези документи от вътрешна проверка на прокуратурата в Шумен, каза Нинова. Тя ще пита Сотир Цацаров използвана ли е прокуратурата за политическа поръчка. Соцлидерката изрази недоумение също така, че с това е натоварена специално икономическа полиция.

"От нищо не се притесняваме, това не заплашва БСП, заплашва правовия ред и демокрацията в държавата, това е опасност за нормалния правов ред и е прецедент - да се изискват списъците на членовете на една партия, възмути се соцлидерката.
Тя заяви, че въпросният служител на поделението на комисията за конфликта на интереси не е член на ръководството на партията и с поста си там не е нарушил закона.

Въпросният служител е бил уволнен още през лятото именно заради нарушението на изискването за деполитизация, изтъкнаха от БСП. Нинова обаче не обяви какъв е официалният мотив за уволнението.

В закона за конфликта на интереси пък е записано, че неин член не може да бъде дори редовият член на каквато и да е партия. Уволненият член на Общинския съвет на БСП в Шумен и служител на Комисията за конфликта на интереси е бил назначен по закона за държавния служител. И според него  той не може да е политически ангажиран, изисква се партиен неутралитет, няма право и да участва в митинги и политически събрания. Според социалистите обаче законовото изискване било само служителят на комисията да не е член на Националния съвет на БСП, който представлява партийното ръководство.