US- Конгрес анулира действието на указа на Тръмп за извънредно положение

Президентът се готви да наложи първото си ВЕТО!

С гласуване в Сената, Конгресът на САЩ официално анулира действието на указа на президента Доналд Тръмп за национално извънредно положение. Тръмп наложи мярката миналия месец след като законодателите отказаха да отпуснат исканите от него средства за построяване на бариери по границата с Мексико.

Резолюцията, гласувана по-рано в Камарата на представителите, бе приета и в Сената след като група републиканци се присъединиха към колегите си-демократи в явно противопоставяне с президента. 59-ма гласуваха “за”, 12 от които бяха републиканци. 41 бяха против.

Тръмп не се забави с отговора си. В Туитър той написа „вето“ с големи букви и удивителна като по-късно коментира, че резолюцията би отворила границите и би довела до увеличаване на престъпността. Това ще бъде първото вето за президента Тръмп.

Законодателите могат да отхвърлят ветото, но за това им е нужно супер мнозинство, за което изгледи няма.

За президента обявяването на извънредно положение, което отпуска допълнителни средства, е било наложено от криза по границата. Според него тази криза би се разрешила с изграждане на стена. 

Опълчилите се срещу Тръмп републиканци смятат, че обявяването на национално извънредно положение за намиране на пари за стена е било в конфликт с правомощията на Конгреса за разпределяне на средства. Подобно на демократите те защитиха тезата, че с указа държавният глава е узурпирал правомощията на законодателната власт. Демократите също поставят под въпрос твърденията за криза по границата.

Сега след вероятния провал на резолюцията погледите ще са насочени към течащите съдебни спорове като някои очакват съдбата на указа да бъде в крайна сметка решена от  федерален съд.

Гласуването в четвъртък е вторият удар по Тръмп едновременно от демократите и съпартийците тази седмица. Ден по-рано Сенатът прие прекратяване на американската помощ за водената от Саудитска Арабия война в Йемен.