Внимателно с яйцата и козунака по Великден!

Здравословното количество е едва три яйца на ден

Учени предупреждават, че е необходимо по Великден яйца и козунак да се ядат в определени количества, пише РИА Новости.

Здравословното количество е едва три яйца на ден. С козунакът трябва да се ограничаваме още повече. Празничният хляб е високо калоричен и количеството, което няма да се отрази на здравето ни по никакъв начин, е едва 100 грама на ден.

Диетолозите правят уговорката, че посочените количества са на база предположението, че човек яде и друга храна, освен яйца и козунак. Ако се откажем от всичко останало и консумираме само двата вида типични великденски храни, може да си позволим и повече.

Яйцата са много полезни. Освен протеини, мазнини и въглехидрати, те съдържат минерали и витамини, като вит. А, холин (вит. В4), биотин (вит В7), кобалт, селен.

Козунаците също имат полезни съставки - витамини от групата В, вит. Е и А.

Хората със стомашно-чревни заболявания обаче трябва да са много внимателни с великденските деликатеси.

Друга възможност е включване в менюто на пъдпъдъчи яйца. Съставът на тяхната пъстра черупка не позволява проникването на салмонела във вътрешността на яйцето. Тук бонусът е и по-голямото съдържание на микроелементи и витамини, примерно витамин A – 2,5 пъти повече, B1 – 2,8 пъти, а B2 – 2,2 пъти, в сравнение с кокошето яйце. Доказано е, че тези шарени мъничета извличат радиацията от тялото. В Япония вече повече от половин век след атомните взривове пъдпъдъчите яйца се предлагат за закуска в училищата.

Важно е и приготовлението – суровият жълтък или този от много рохките яйца (врели 2 – 3 минути), запазва всички полезни съставки и увеличава нивата на добрия холестерол в кръвта. Твърдо свареният обаче не ни е приятел, а враг – той повишава лошия холестерол, а оттам и риска от инфаркт и инсулт.

"Имам много пациенти, които преди да дойдат в центъра ни, са яли огромни количества твърдо сварени яйца. Рекордьор е един млад мъж, ял всеки ден по 25 – 30 яйца на закуска, за да извайва мускули. По Великден бихме могли да си позволим няколко твърдо сварени яйца (заради ритуала на боядисването). През останалото време на годината с полза за здравето ще е приемането на 5 – 6 сурови жълтъка седмично, но винаги от „щастливи“ кокошки. За Великден в моето семейство традиционно приготвяме специална салата. Смесваме твърдо сварени яйца (от боядисаните) и пресен чесън, нарязани на ситно. Прибавяме сок от лимон и малко зехтин и разбъркваме добре. Освен че е много вкусна, тази комбинация изключва негативния ефект от сварения жълтък чрез богатството на антиоксиданти от пресния чесън", споделя д-р Емилова.