Колко дълго да държим любимите си сосове и подправки отворени в хладилника

Можем да прочетем срока на годност, но когато ги отворим, нещата вече не са същите

Можем да прочетем срока на годност, но когато ги отворим, нещата вече не са същите

На вратата на хладилника никога не спира битката между т.нар. течни подправки – кетчуп, горчица, сосът за барбекю, лютеницата и куп други разновидности на любимите ни овкусители, без които храната просто не е същата.

За съжаление, след като бъдат отворени, голяма част от тях нямат чак толкова дълъг живот на съхранение колкото си мислим и в резултат на това често губят битката с мухъла, плесените и лошите миризми. Поради тази причина от време на време трябва да ги проверяваме и да изхвърляме тези, които вече са отдали живота си за подобряването вкуса на храната ни.

Разбира се, винаги можем да прочетем срока на годност изписан върху капачката, но когато ги отворим, нещата вече не са същите.

Затова в следващите редове ще ви разкажем за някои от най-често срещаните течни подправки и сосове, които намират място на вратата на нашия хладилник. Освен имената им ще посочим и колко (ориентировъчно) могат да издържат там, след като веднъж бъдат отворени.

Полезно: Що се отнася до любимите подправки и храни и техния срок на годност, често за помощник използвам Still Tasty, който ми помага да разбера колко дълго могат да издържат различните храни в хладилника – отворени или затворени.

За да ви спестя неудобството да търсите колко дълго може да съхранявате любимите си течни овкусители, по-долу ще изброя най-често използваните от тях и колко дълго могат да издържат в хладилника, след като бъдат отворени.

Бележка: посочените срокове за съхранение служат за ориентир и не са абсолютни величини. Те са за продукти купени от магазина, а не произведени в домашни условия.

Е, да видим колко дълго може да издържи любимият ви сос в хладилника…

BBQ сос: 4 месеца
Бурканче каперси: 1 година ако са в саламура
Хрян: 3-4 месеца (приготвен)
Лютив сос (чили): 5 години
Конфитюр и сладко: 1 година (ако е плътно затворено)
Кетчуп: 6 месеца
Майонеза: 2-3 месеца след посочената дата на опаковката до надписа “Най-добър до”
Горчица: 1 година
Лютеница: в зависимост от вложените консерванти – от 15 дни до 1 месец
Маслини: 2-3 месеца ако са в отворена консерва със саламура
Туршия: 1 година плътно затворена
Кленов сироп: 1 година
Дресинг за салата: 6 месеца (плътно затворен)
Салса сос: 5-7 дни
Соев сос: 2 години
Сос тартар: 6 месеца
Сос Уорчестър: 2 години
Е, вече имате ориентир, който да ви покаже кога трябва да изхвърлите течните подправки, от години пазещи вратата на хладилника. Ако някои от тях са “на ръба”, използвайте ги по най-бързия начин в следващото вкусно ястие или салата, които се каните да приготвите, за да не ги изхвърляте на боклука.

(blog.liebherr.com)