Колата на Илон Мъск ще подмине Марс - насочи се към астероидния пояс (Видео)

Мъск работи по още по-голяма от "Фалкон хеви" ракета за екипажи, които ще летят в далечния космос

Снимка: BBC

Снимка: BBC

Първата спортна кола в космоса, се е насочила към астероидния пояс след Марс, по-далече от първоначалната цел, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от "24часа".

Ръководителят на американската компания "Спейс Екс" Илон Мъск потвърди новия маршрут на автомобила "Тесла Роудстър", който беше изстрелян като полезен товар на ракетата "Фалкон хеви" от Флорида. Той каза, че при последното запалване на ускорителите от най-горната степен автомобилът е изведен на орбита около Слънцето, която стига до астероидния пояс между Марс и Юпитер. Първоначалният план беше колата да не стига по-далече от Марс, предаде БТА. 

Зад волана на автомобила, в скафандър, е манекенът Старман. Илон Мъск не планира с ракетата "Фалкон хеви" да извежда хора в космоса, но работи по още по-голяма ракета за екипажи, които ще летят в далечния космос.

Ракетата "Фалкон хеви" стана най-мощната, използвана до сега. Тя е дълга 70 и е широка 12 метра. Съставена е от три ракети "Фалкон 9" и е снабдена с 27 двигателя. Стартовата й тяга е около 2200 тона.

Представител на "Роскосмос" нарече изстрелването на "Фалкон хеви" с червения спортен автомобил като полезен товар "добър рекламен ход", целящ да привлече инвестиции, предаде ТАСС.