Кокинов: Ако автомобилът на Десислава Радева не е бил обозначен , полицейските служители не са виновни

А ние бихме искали да попитаме: "НСО държава в държавата ли е?

„Ако автомобилът на Десислава Радева не е бил обозначен , полицейските служители не на виновни”, заяви в „Здравей, България” на Нова телевизия Николай Кокинов, бивш градски прокурор на София, в коментар за инцидента със съпругата на президента Радев и автомобил на НСО, който не е спрял на полицейска палка и по-късно е принуден от униформените да спре. 

„Аз мисля, че този случай малко се преекспонира", заяви другият гост в студиото на Нова телевизия Ботьо Ботев, дългогодишен шеф на отдел „Убийства"

А ние бихме искали да попитаме: "НСО държава в държавата ли е? Никаква власт ли няма над тях националната полиция? И така ли трябва да бъде наистина? Законът ли е такъв? И кой го прие?"

"Съдът заключи, че няма обосновано предположение... Да се надяваме, че пропуските по делото няма достатъчно данни за съпричастността на тези хора към това обвинение. Оперативни данни и доказателства са различни неща. Който ги събира би следвало да отчита това и да има необходимата доза подготовка, когато ги излака на място като съда", заяви Кокинов във връзка с освобождаването от ареста на Ториното и помощниците му, обвинени, че са били помагачи при отвличането на Адриан Златков. Той беше категоричен, че конструкцията "помагач на известен извършител" е спорна, най-меко казано. 

"Не считам, че това е провал, защото във всяка една работа може да има неудачи. По този случай явно е получена съществена в оперативен порядък информация, доста неща са изяснени и проверени. Не е оценена достатъчно цялата ситуация и прибързано е взето решението за задържане", заяви Ботев

Димитър Марковски, адвокат на Адриан Златков заяви: „Очевидно има пропуски в разследването след като Софиийския апелативен съд не остави задържаните в ареста. Този обем доказателства очевидно е крайно недостатъчен. Личното ми мнение е, че това задържане е било прибързано. "

Адвокат Марковски е адвокат и на задържаните в Ихтиман баща и син, обвинени, че са нападнали полицаи. „Поисках отвод на съдебния район, защото е недопустимо е да се приеме, че можем да имаме справедлив и честен процес в този район. Имам информация, че бащата има тежки травми. Сега ще го видя какви травми има", заяви той.
Най-вероятно делото ще се гледа в районния съд в Елин Пелин. 

„В исторически аспект подобни неща са се случвали. В този етнос има дълбоко забегнала една родствена реакция и поддръжка, но е недопустимо е да посегнеш на полицейски служител. В Европа тези хора спазват правилата. Те знаят, че навън това не могат да го направят. Те не могат да пипнат полицай там, защото знаят какво ще им се случи и не го правят ”, каза Ботев.