Кои филми и звезди ще бъдат номинирани за “Оскар”

За “Най-добра мъжка роля” вероятно ще бъдат номинирани Брадли Купър, Виго Мортенсен, Крисчън Бейл и Рами Малек

Утре по това време вече ще бъдат ясни номинациите за тазгодишните награди “Оскар”. След наградите “Златен глобус” и “Бафта” е почти сигурно кои ще бъдат филмите и звездите, които ще бъдат отличени тази година.

Световните кино критици предричат най-много номинации за филма “Роди се звезда” на Брадли Купър. Ако лентата бъде номинирана във всички категории, в които беше отличена на предишни награди, филмът ще получи колосалните 10 номинации, сред които тези за “Най-добър филм”, “Най-добра женска роля”, “Режисура” и “Оригинална музика”. Според “Ню Йорк таймс” е възможно Брадли Купър да бъде отличен и в категорията “Най-добра мъжка роля”.

“Роди се звезда” вероятно ще се изправи срещу лентите “Фаворитката”, “Зелената книга”, “Вице” и “Черен в клана”.

Критиката е разделена в мнението си точно къде ще попадне лентата “Рома” на Алфонсо Куарон. Повечето залагат, че това ще бъде победителят на чуждоезичен “Оскар”, но не са малко и тези, които твърдят, че “Рома” ще грабне статуетката в категория “Най-добър филм”. Ако това се случи, лентата ще бъде първата продукция на “Нетфликс” спечелила престижната награда. Стрийминг компанията определено има нужда от подобно признание, след като години наред е пренебрегвана от филмовите награди, защото филмите й не се прожектират на голям екран.

“Зелената книга” също ще се бори за “Най-добър филм”, след като грабна наградата “Златен глобус” за “Най-добра комедия или мюзикъл” и тази на продуцентската гилдия в Съединените щати.

Фаворитът на публиката “Бохемска рапсодия”, който също обра доста награди през тазгодишния сезон, но е възможно да не получи номинация за “Най-добър филм”. Макар огромният успех на лентата в парично измерение, критиката не се изказа ласкаво за него.

В категорията “Най-добра мъжка роля” вероятно ще бъдат номинирани Брадли Купър за “Роди се звезда”, Виго Мортенсен за “Зелената книга”, Крисчън Бейл за “Вице” и Рами Малек за “Бохемска Рапсодия”. Критиката е разделена дали ветеранът Уилям Дефо отново ще бъде номиниран за ролята му на Винсент ван Гог.

В категорията “Най-добра женска роля” общо взето е ясно – Глен Клоуз за “Съпругата”, Лейди Гага за “Роди се звезда”, Оливия Колман за “Фаворитката” и Мелиса Макартни за “Можеш ли някога да ми простиш?”. Кой ще заеме последното пето място в номинациите е повод за големи спекулации. Актрисата Емили Блънт получи много награди за ролята си в “Мери Попинс се завръща”, но “Бафта” отличиха Виола Дейвис във “Вдовици”. Критиците залагат и на актрисата Ялица Апарицио за “Рома”.

В категорията за “Поддържаща мъжка роля” вероятно ще бъдат номинирани Махершала Али за “Зелената книга”, Тимъти Шаламе за “Красиво момче” и Адам Драйвър за “Черен в клана”. Петата номинация ще бъде или за Сам Елиът за “Роди се звезда” или за Сам Рокуел, миналогодишния носител на наградата, за “Вице”.

При “Поддържаща женска роля” дамите също са ясни – Ейми Адамс за “Вице”, Рейчъл Уайс и Ема Стоун за “Фаворитката” и Реджина Кинг за “Ако “Бийл стрийт” можеше да говори”. Петото място ще бъде или за Клер Фой за ролята й в “Първия човек” или за Емили Блънт в лентата “Тихо място”.