Проф. Анна Кънева: 5% от децата имат артериална хипертония

Процентът скача при тези с наднормено тегло и достига 25%

Средно около 5% от децата в България страдат от артериална хипертония. Процентът скача при тези с наднормено тегло и достига 25%. Това съобщи проф. Анна Кънева, която завежда Клиниката по детска кардиология в Национална кардиологична болница, предаде БНР.

„Артериалната хипертония се намира при от около 1,5% от децата с нормално тегло, до 18 - 20% при децата с наднормено и при над 25% от децата със затлъстяване. При тях има риск от развитие на високо кръвно налягане“, подчерта проф. Кънева.

„Без съмнение тази тенденция се наблюдава в България. Това е тенденция в световен мащаб за нарастване на артериалната хипертония в детска възраст. Това е едно заболяване, което често остава незабелязано, на което не се обръща особено внимание, особено при деца“, посочи тя и добави, че късните усложнения на артериалната хипертония като артеросклероза, коронарна болест, мозъчен инсулт при възрастни хора са основните причини за кардиологичната болестност и смъртност.

"Затова прицелът за активно търсене на хипертонията при деца, за опит за намаляване на нейната честота, за модулиране на начина на живот на тийнейджърите, е от особено значение“, подчерта проф. Кънева.