"Когато Слънцето беше бог" събира изтъкнати траколози в Пловдив

"Пътешествие във времето" се нарича изложбата, посветена на 85-годишнината от рождението на проф. Александър Фол,

С концерт "Среща на цивилизациите" и участието на Хетски ансамбъл започва тази вечер седмицата, наситена с проявите на традиционния вече фестивал "Дни на Тракийската култура" в Пловдив.

Хетите са "братовчеди" на траките и тази година тяхната култура ще бъде представена с изложба, ще видим и наследството им в съвременната турска живопис, а на живо ще прозвучат и традиционни техни музикални инструменти. Музика и слово са двете направления, които обобщават редица прояви.
Сред тях е международната научна конференция "Когато Слънцето беше бог", в която ще изнесат свои доклади изтъкнати учени траколози и културолози като проф. дин Валерия Фол, проф. Иван Маразов, проф. д-р Тайфун Йълдъръм от Турция, проф. д. изк. Ваня Лозанова, проф. Дамян Попхристов и други.

"Пътешествие във времето" се нарича изложбата, посветена на 85-годишнината от рождението на проф. Александър Фол, могат да се видят и фотоизложбата "Неразказаната приказка за българската история" , изложбата на пластични изкуства "Хетите в слоевете на Анадола", копия на аксесоари и музейни експонати.

В програмата на фестивала е включен и филм на журналиста Цветан Симеонов, както и театралната постановка "Сердарят". Акцент на фестивала тази година е детското творчество - концерт на ансамбъл "Престо“ при НУМТИ "Добрин Петков“ с ръководител Пенчо Пенчев и Арт група "Славена”-Пловдив с художествен ръководител Мирослав Караделев.