КНСБ: Ябълката на раздора между НИМХ и БАН са имотите

БАН дали ултиматум да изберат който и да е кандидат за директор, само да не е проф. Христомир Брънзов

Ябълката на раздора между НИМХ и БАН са имотите на БАН, а не науката, каза доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председателят на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука“ – КНСБ. "Трябва да се реши въпросът с имотите. Сега биваме нападнати и заради това“, допълни тя.

"Ръководните органи на БАН са хвърлили в тази игра много държавни институции. Ние влязохме в този спор, помолени от тях – за да им окажем помощ", поясни доц. Вълчева.

"На първо място тази седмица БАН казват, че научните институти не са автономни, после казват, че са. Друга лъжа – първо ни казват „помогнете“, после ни казват "кои сте вие да ни помагате със споразумението“. Звънна ми председателят на БАН и казва: "Напишете го – вие имате повече опит“. Договаряме се да го поднесат на управителен съвет и въпреки това не пожелаха да го подпишат.

Следваща лъжа – казват "дайте предложение за временно изпълняващ длъжността. директор на НИМХ“, после изведнъж имат техен кандидат“, заяви още тя. "Договорихме се за споразумение, което е съгласувано вече със НИМХ, МОН и БАН и те пак го отхвърлиха.

Много е некоректно да информираш хората по твой начин. , допълни още тя. „Ситуацията, която се случва в НИМХ не е под отговорността на НИМХ, а е под отговорност на БАН. Казусът има не само обществен, но и икономически, социален и международен характер“, каза още Вълчева.

Борба се води и кой да бъде временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ след като бе отстранен проф. Христомир Брънзов. "БАН ни даде ултиматум да изберем който и да е кандидат за в.и.д. директор на НИМХ, само не и проф. Христомир Брънзов", разкри Антон Петров от НИМХ на пресконференция на синдикалната организация на КНСБ в НИМХ.

"Вчера на събранието в НИМХ всички единодушно приехме споразумението. Приемайки го, направихме и другата стъпка по т.11 от това споразумение, а именно да изберем двама кандидати за в.и.д. директор на НИМХ.

Това, което видях на сайта на БАН като предложение показва, че на нас искат да ни наложат отвън някакви правила и да ни кажат вместо нас кой човек може да управлява по-добре. Ние от НИМХ сме зад проф. Христомир Брънзов и настоявахме той да поеме длъжността в.и.д. директор, при което БАН ни даде ултиматом да изберем който и да е кандидат без проф. Христомир Брънзов“, допълни той.

По думите му, ако не се постигне консенсус и от БАН откажат да подпишат това споразумение, отговорността за катастрофата, която би последвала и която ще разруши служба със 128 години история ще лежи на плещите на ръководството на БАН.