Клиф Ричард осъди Би Би Си за компрометиращ репортаж за него

Британската звезда бе разследвана по обвинения за сексуален тормоз

Клиф Ричард, снимка: Монитор

Клиф Ричард, снимка: Монитор

Британският певец Клиф Ричард ще получи 210 000 паунда обезщетение, задето Би Би Си е съобщила, че полицията го разследва по обвинения в сексуално насилие над деца, пише "Дневник".

Медията е заснела с хеликоптери как детективи претърсват дома на 77-годишния Ричард през август 2014 г., докато е бил на почивка. До дело не се стигна поради липсата на доказателства. След като полицията прекрати процедурата, Би Би Си изрази съжаления за дискомфорта, причинен на певеца, но поддържаше тезата, че е трябвало да отрази събитието.

Според съдия Антъни Ман Би Би Си е нарушила правото на неприкосновеност на Ричард "без правно основание" и че в този случай не е имало обществен интерес разследването срещу него да се отрази. "Отхвърлих аргумента на Би Би Си, че репортажът е бил обоснован заради правото им на изразяване и свобода на пресата", заяви той.

Телевизията обмисля да обжалва с мотива, че делото ще има огромно влияние върху медиите, тъй като според съдията дори споменаването на името на Ричард като заподозрян, е било незаконно. Съдията присъди на Ричард 190 000 паунда обезщетение и допълнителни 20 000 паунда заради факта, че Би Би Си е кандидатствала за журналистическа награда с репортажа. Телевизията трябва да плати 65% от първата сума, а полицията на Южен Йоркшир – 35%. Преди това певецът постигна споразумение със силите на реда за обезщетение в размер на 400 000 паунда по друго дело.