Китай "пропусна" американския суров петрол в окончателния списък с новите мита

Петролът беше една от най-важните стоки, изброени от властите в Пекин още през юни

По-рано тази седмица Китай представи списък с американски стоки за 16 млрд. долара, които ще подлежат на обмитяване с 25% от 23-ти август, ако по същото време влязат в сила аналогичните по размер и стойност мита за вноса на китайски стоки в САЩ. Според "Уолстрийт джърнъл" обаче в последната редакция на списъка с американски стоки липсва една от най-важните, а именно американският суров петрол.

Трябва да се има предвид, че петролът беше една от най-важните стоки, изброени от властите в Пекин още през юни, които ще подлежат на високи мита като противодействие на заплахите на администрацията на Доналд Тръмп за тарифи върху вноса на китайски стоки. Тази маневра заплашваше да застраши много сериозно търговските взаимоотношения с оглед на факта, че през последните две години Китай се превърна в най-големият купувач на изнасяния от САЩ суров петрол, като само в рамките на миналата година този дял достигна близо 20% от целия износ на американски петрол.

"Уолстрийт джърнъл" обаче отбелязва, че петролът вече не фигурира в окончателния списък на властите в Пекин с американски стоки, които предстои да бъдат обложени с високи мита. Китайското министерство на търговията не обясни този "пропуск" и не отговори на поставените от финансова агенция въпроси.

Анализатори и представители на индустриални организации заявиха, че промяната може би сигнализира, че Китай преоценява досегашните си "шумни заплахи", имайки предвид забавящата се икономика, лекотата, с която продавачите на американски суров петрол могат да си намерят нови купувачи, и най-вече растящата зависимост на страната от чуждестранен петрол. Трябва да се има предвид, че енергийните нужди на Китай се покриват на 70% от вноса, като според прогнози на Международната агенция по енергетика (IEA) до 2040-а година тази стойност ще достигне 80%.