Китай осигурява стипендии за петима студенти от област Бургас

Подкрепата на българските студенти е за едногодишно обучение и става въпрос за 2019/2020 година

Уан Нинг и Вълчо Чолаков

Уан Нинг и Вълчо Чолаков

Стипендиите на петима студенти от Бургаска област, които решат да учат в един от общо 106-е университета в китайската провинция Съчуан, ще бъдат осигурени от китайска страна. Това съобщи днес в Бургас заместник-губернаторът на провинция Съчуан Уан Нинг.

Той уточни, че подкрепата на българските студенти е за едногодишно обучение и става въпрос за 2019/2020 година. Конкретните специалности ще бъдат договорени и конкретизирани с областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

По-рано днес двамата подписаха в Бургас Споразумение за сътрудничество и договориха обмен в сферата на бизнеса и търговията, обучението, културата и туризма.

Съгласно първоначалните разговори ръководството на провинция Съчуан ще насърчи сфери на обучение свързани с IT технологиите, възобновяемите енергийни източници, чистите енергии.

Отчитам като голям успех договарянето на стипендии за наши студенти. Университетите там са част от световните ранглисти, а бургаските младежи заслужават да са част от тях с резултатите, които непрекъснато показват, каза областният управител Вълчо Чолаков.

Представители на китайски бизнес фирми и представители от управата на провинция Съчуан представиха в сградата на Областна управа-Бургас изложба с пана показващи живота, традициите и бита на хората в провинцията. Уан Нинг информира, че провинция Съчуан е най-многолюдната в Китай, а нейната площ е колкото Франция.