Китай налива 3 милиарда долара в Източна Европа

Унгария ще възстанови железопътната линия между Будапеща и сръбската столица Белград с китайски пари

Ли Къцян. Снимка: Ройтерс

Ли Къцян. Снимка: Ройтерс

Китай ще предостави финансиране в размер на 3 млрд. долара за проекти за развитие и инвестиции в Централна и Източна Европа. Това съобщи премиерът на Китай Ли Къцян днес по време на шестата среща на върха на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. На срещата присъства и българския премиер Бойко Борисов.
 
"Под патронажа на междубанковата асоциация на Китай и държавите от Централна и Източна Европа Китайската банка за развитие ще предостави 2 млрд. евро (2,39 млрд. долара)“, посочи Къцян.
 
На втори етап от финансирането се предвиждат инвестиции в размер на 1 млрд. долара, допълни премиерът на Китай.
 
На днешната шеста среща на високо равнище на страните от Централна и Източна Европа и Китай, в която участва и българският премиер Бойко Борисов, Унгария ще обяви търг за възстановяването на железопътната линия между Будапеща и Белград. Проектът се финансира основно от Китай, информира „“Асошиейтед прес“.
 
Китай съблазнява Източна Европа и подкопава правилата на Европейския съюз, коментира по-рано днес влиятелният британски вестник "Файненшъл таймс" в анализ за китайско-източноевропейската среща. Цитирани са неназовани дипломати, според които Пекин може да се възползва от ентусиазма на по-бедните източноевропейци да реализират мащабни инфраструктурни проекти с безграничните китайски финансови ресурси.