БСП ще гласува за трети мандат на Станишев в ПЕС, но остава под въпрос мястото му в евролистата

Няма никаква връзка отсъствието на Корнелия Нинова и това дали Станишев ще води евролистата, отсече социалистът

Кирил Добрев

Кирил Добрев

"Делегацията на БСП с радост ще гласува за трети мандат на Сергей! Това е уникално постижение! Абсолютно никаква връзка няма между отсъствието на Корнелия Нинова от конгреса на ПЕС и решението дали Сергей Станишев ще води бъдещата лява евролиста". Това заяви зам.-шефът на БСП Кирил Добрев, помолен да коментира пред журналисти в Лисабон отсъствието на Нинова от конгреса на ПЕС. 

Всички решения за това кой ще води листата взима Националният съвет, подчерта Добрев, който е член на българската делегация от БСП, участваща в работата на конгреса.  И добави: "Що се отнася до документите, за които говорихме преди малко, надявам се нашите европейски партньори да проявят не просто разбиране, но да оценят факта, че при нас Конституционният съд има решение, с което не приемаме Истанбулската конвенция”.

На въпроса не хвърля ли сянка отсъствието на Корнелия Нинова от конгреса на ПЕС, Добрев отговори: “Винаги сте критикували това, че сме едва ли не лидерска партия. В случая десет човека, двама зам.-председатели, една силна делегация сме тук именно заради това. Присъствието или отсъствието на лидера не е толкова важно за подкрепата, която Сергей ще получи от нас. Тя е подкрепата на цялата партия. Още повече, че имаме конгресни решения, които изпълняваме”. 

Добрев подчерта, че третият мандат на Станишев като шеф на ПЕС е  "уникално постижение за България". 

Франс Тимерманс е общият кандидат на ПЕС за бъдещ председател на Еврокомисията и ние го подкрепяме, макар по някои теми имаме различия, като тази за Истанбулската конвенция, каза на свой ред Деница Златева. 

На следващите евроизбори предизвикателството пред цялата левица е голямо и всяка партия трябва да даде своя принос, отчитайки и националните особености, обясни още зам.-шефката на БСП. Затова в кампанията соцпартията нямало да засяга темата за Истанбулската конвенция. Най-важната цел за нас е да изпратим най-много представители в Европарламента, а темите на кампанията зависят от националната специфика, допълни Златева.