КЕВР: Ще търсим баланс между цените на ток и парно

Преди няколко дни различните топлофикации в страната отправиха своите искания за нови цени

Иван Иванов

Иван Иванов

По-високите цени за парниковите емисии няма да повлияят на цените на парното и тока за бита. Това увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов в отговор на журналистически въпрос. "Единствената промяна, която е налице, е обстоятелството, че цената на емисиите се увеличи. Но по никакъв начин това увеличение не може да бъде отнесено към цената за потребителите", изтъкна Иванов.

Преди няколко дни различните топлофикации в страната отправиха своите искания за нови цени. Увеличенията, които бяха заявени, бяха между 3 и 108 процента. Най-много поиска габровското дружество, което работи на въглища. Най-малко увеличение поиска "Топлофикация-София". Топлофикационните дружества, които произвеждат електрическата енергия по комбиниран начин, поискаха и голямо увеличение на произведения от тях ток.

По думите на Иванов топлофикациите искат да прехвърлят всички тези задължения към крайните потребители. Той добави, че КЕВР в крайното си решение ще намери баланс, като няма да допусне една от двете енергии - топлинна или електрическа, да бъде допълнително фаворизирана за сметка на другата.