Караянчева: В интерес на България e да увеличим доставките на азерски газ

снимка: пресцентър на НС

снимка: пресцентър на НС

България има интерес от увеличаване на газовите доставки от Азербайджан. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в разговор с министър-председателя на Азербайджан Новруз Мамедов, съобщиха от пресцентъра на парламента

Делегация, водена от председателя на българския парламент, е на посещение в Азербайджан по повод тържественото отбелязване на 100-годишнината на парламента на Азербайджан. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Азербайджан Хамид Хамид и заместник-председателят на групата Димитър Георгиев. 

Стратегическото географско положение на България създава предпоставки за диверсификация на източниците и маршрутите на газовите и нефтените доставки, подчерта Цвета Караянчева. Тя уточни, че усилията на страната ни са насочени към това, чрез реализацията на газовия хъб „Балкан“ България да се превърне в газоразпределителен център за Европа. Разглеждаме доставките на газ от Южния газов коридор като неразделна част за реализирането на тази стратегическа цел, посочи Цвета Караянчева и добави, че реализацията на газовата връзка България-Гърция е ключов елемент за получаването на вече договорените 1 млрд. куб. м. азербайджански газ до България.

От своя страна премиерът Мамедов заяви, че след реализацията на договорените количества, Азербайджан е готов да води разговори за реализирането на нови количества газ.

Нова възможност за сътрудничество в енергетиката би могло да бъде и участието на Азербайджан в газификацията на България за битови цели – тема, обсъждана по време на работното посещение на българския премиер Бойко Борисов в Баку през януари 2018 г., подчерта председателят на Народното събрание. Тя допълни, че всички необходими подробности вече са предоставени на азерската компания СОКАР.

Караянчева и Мамедов изразиха задоволство от ефективността на разкритата на 16 януари 2018 г. директна авиолиния Баку – София. Двамата бяха категорични, че линията вече оказва положително влияние върху нарастването на пътуванията между двете страни с цел бизнес и туризъм и перспективите в тази посока са повече от положителни.

Председателят на българския парламент посочи, че има неоползотворен потенциал и широки възможности за развитие на сътрудничеството между България и Азербайджан в търговско-икономическата област. Настоящият стокообмен не отговаря на потенциала на двете страни и затова разглеждаме работата на Междуправителствената българо-азербайджанска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество като важен инструмент за активизиране на връзките между двете страни, подчерта Цвета Караянчева.

Парламентите на България и Азербайджан са готови да работят заедно и да съдействат за разширяване и обогатяване на сътрудничеството между двете страни в различни области. Те имат значителна роля за изпълнение на подписаната между България и Азербайджан декларация за стратегическо партньорство, е общото мнение на председателите на двете законодателни институции Цвета Караянчева и Октай Асадов.

Разглеждаме задълбочаването на парламентарното сътрудничество между България и Азербайджан като основна и много важна предпоставка за развитието на все по-активни двустранни отношения, подчерта на срещата председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева посочи, че интензивни контакти има между парламентаристите от групите за приятелство между България и Азербайджан в двете законодателни институции. Тяхната съвместна работа ще очертае и набележи основните области, в които може да се развива нашето бъдещо партньорство, добави Цвета Караянчева.

Виждаме значителен потенциал за сътрудничество с Азербайджан в областта на енергетиката и доставката на енергийни ресурси, посочи председателят на българския парламент. Нови възможности пред сътрудничеството в енергетиката биха могли да се разкрият при евентуалното участие на Азербайджан в газификацията на България за битови цели, добави Цвета Караянчева. Като области, в които може да се осъществят успешно различни проекти, тя открои и транспорта, селското стопанство, търговията и икономиката.