Караянчева: Има голям потенциал за развитие на отношенията между България и Китай

България с удоволствие ще бъде домакин на срещата на "16+1" през следващата година

Снимка: НС

Снимка: НС

Председателят на парламента Цвета Караянчева и заместник-председателят на Китайския народен политически консултативен съвет Чън Юан са обсъдили развитието и задълбочаването на отношенията между България и Китай в сферите на инфраструктурата, науката, технологиите, културата и туризма. Това съобщиха от пресслужбата на Народното събрание. 

"Има голям потенциал за развитие на отношенията между България и Китай", е казала Караянчева. Тя е заявила още, че се полагат усилия да бъде облекчена процедурата за предоставяне на визи за китайски граждани, които желаят да посетят България като туристи.

Председателят на Народното събрание посочи, че подкрепяме и активно участваме в инициативите на Китай "Един пояс, един път" и "16+1" за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. 
Караянчева е заявила, че България с удоволствие ще бъде домакин на срещата на "16+1" през следващата година.

За Китай приоритет е развитието на сътрудничеството с държавите от Централна и Източна Европа, е подчертал Чен Юан. Разчитаме на България и очакваме нейната помощ за това, както и за още по-успешното сътрудничество между Китай и ЕС, отбелязал той. Желанието на Китай е двустранният диалог с България да бъде още по-активен в сферите на икономиката, културата, образованието и науката, защото той е в интерес на двата приятелски народа, е допълнил Чен Юан. По думите му Китай оценява усилията, положени от България, за улесняване на китайските туристи, които искат на посетят България.