Каракачанов се обяви срещу идеята на Валери Симеонов за нов конкурс за изтребители

Това означава да забавим войската с още две години, заяви военният министър

Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов

В парламента вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отново защити изборът на Ф-16 за българската бойна авиация и се обяви срещу идеята на коалиционния си партньор Валери Симеонов за нов конкурс за изтребители:

"Обсъдих го. Аз му казах, че нов конкурс за мен не е решение. Това означава да забавим войската с още две години. Аз като военен министър не мога да се съглася с подобно нещо. Той уточни, че това е негово лично мнение. Не е обсъждано с колегите му в групата. Поиска някои разяснения, които да му дам. Дал съм му ги и мисля, че ме е разбрал. Ще видим“, заяви Каракачанов. 

Министър Каракачанов отхвърли и упреците на лидера на АБВ Румен Петков: 

"Вчера се виждахме с него и го помолих да спре да говори неща, които не разбира. Първо, на територията на България никой не е искал да се разполагат ракети със среден обсег на действие. Второ - няма нападателни и отстъпателни самолети. Разликата между Ф-16 и "Грипен" не е, че Ф-16 е нападателен, а "Грипен" - отстъпателен, а че на Ф-16 има два пъти повече въоръжение. Това е разликата".

Каракачанов уточни още, че бойни самолети в България не се застраховат, застраховат се единствено личнияt състав и автомобилната техника.