Капиталът: Няма кой да работи

Недостигът на човешки ресурс е пречка №1 за инвеститорите в момента

Няма кой да работи, това трябва много добре да бъде чуто. Това е пречка №1 за инвеститорите в момента, по-голям проблем дори от корупцията. Недостигът на човешки ресурс е пречка номер 1 пред инвеститорите. Това заяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. 

Плоският данък, който имаме е  отлично постижение и трябва да се запази. Данъчният модел е едно от малкото ни сравнителни предимства като държава. Вече не сме с най-ниския корпоративен данък, Унгария ни изпревари с няколко процента. Трябва да има още данъчни облекчения и намаляване на данъчното бреме. Този данък е справедлив и все повече държави се убеждават в това, заяви той. 

Възнагражденията би трябвало да растат с 10% годишно, запазвайки растежа на доходите над ръста на производителността, за да можем да стигнем тези числа, каза още Велев. 

Държавата трябва да създаде условия икономиката да се развива ускорено, защото не държавата, а икономиката увеличава доходите, подчерта той.Реалистично е минимална заплата от 650 лв. при средна 1500 лв. в края на един следващ мандат. Това съотношение между минимална и средна заплата е по-добро от настоящето

 Любен Томев от КНСБ заяви, че предложеният от БСП  данък "богатство" би имал съвсем малък ефект. Той смята, че обещаните увеличения на доходите като числа са атрактивни и изпълними при определени условия. При икономическия растеж, който се очертава в близките години, това е възможно, но не виждаме гаранции, че ще се случи при провежданите политики, заяви Томев.

По думите на синдикалиста при финансово оздравяване на пенсионната система и намаляване на сивия сектор е възможно да се увеличат по-значително и пенсиите. Затова искаме гаранции и механизми. Трябва да бъде провеждана разумна политика на вътрешно търсене, повишаване на доходите и инвестиции, каза още Любен Томев.