Камарата на строителите се обяви срещу фалшивите новини, иска изсветляване на бранша

Строителите настояват да бъде създаден регистър на фирмите, свързани с този бизнес

Камара на строителите в България (КСБ) се обяви срещу дезинформацията и фалшивите новини и увери, че застане зад всеки един нейн член, съобщава "Фокус". 

На първата си за годината пресконференция от Камарата представиха статистическите данни на строителния сектор през изминалата година. Тяхната статистика показва, че фирмите, които се занимават със строителна дейност са около 20 хил., а в регистъра са вписани само 5025. По думите на инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, 15 хил. от тези, които изпълняват строителна дейност, са нерегламентирани. Именно за това от КСБ искат да се наложат промени в Закона на устройството за всички фирми в строителния бранш и те да бъдат вписани в регистър. 

"Разчитаме, че с голяма част от законовите промени, повечето от тях ще бъдат вкарани в т. нар. „бял сектор“, заяви инж. Мирослав Мазнев. „Всеки трябва да носи отговорността за извършената от него работа. В момента каквито и грешки да има, накрая се предписва на строителя. Не само ни се предписва на нас, но и носим страшно много финансови ангажименти и отговорности за изпълнението на обекта. Нашето виждане е, че не може да е отговорен само един участник, а всеки един трябва да носи отговорността и това безспорно ще доведе и до по-големи финансови изисквания към всички участници“, допълни инж. Мазнев. 

От строителния бранш искат, също така, и промени и в Закона за устройството на територията, както и строителите да предлагат разрешенията за строеж да преминават през идеен проект.