Калин Янакиев: С ново гражданско движение ще искаме реформи в културата

"Откакто е паднал комунизмът, в България има два порочни модела, свързани с културата." Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ проф. Калин Янакиев по повод създаването на ново гражданско движение, което ще работи за реформи в културата.

Единият модел е свръхинституционализация, т.е. културата се прави от държавата, което е порочно - хората сами трябва да творят културата. От друга страна стои културният модел на неолибертариантството – стойност има само онова, което се търси на пазара. За да можете да прочетете висока култура, трябва да сте образовани. Философията "онова, което се купува, е култура, а онова, което не се купува, не е", е порочна, заяви проф. Янакиев.
Според него в България културата систематично е недофинансирана. Управляващата партия ГЕРБ обещаваше 1% за култура, а се дава 0,5% и то едва-едва. Трябва да бъде направено така, че бизнесът да има интерес да подпомага културата. Това може да стане с данъчни облекчения, като например намаляване на ДДС за книгите, посочи той.

"Културата е нещо, което не се продава, а се възпитава. Културата на четене се възпитава. Не става въпрос за това държавата да бръкне и да даде от джоба си някакви пари, каза проф. Янакиев. Ще направим мониторинг на най-кризисните проблеми в културата и ще предложим законови промени, които трябва да бъдат направени в тази насока", уточни още проф. Калин Янакиев.