Ивайло Калфин: Пенсионните промени бяха направени след една година консултации

Сега държавата плаща по-малко и НОИ е много по-стабилен, заяви бившият социален министър

Ивайло Калфин

Ивайло Калфин

Промените през 2015 г. бяха направени след една година консултации, припомни в предаването "Още от деня" на БНТ бившият вицепремиер и министър на социалната политика Ивайло Калфин. Целта беше държавата да спести пари от пенсионната система, допълни той и цитира данни, според които през 2015 г. държавната субсидия за пенсии в НОИ е била около 56% от стойността на изплатените пенсии, докато сега тя е около 38%. Държавната субсидия за пенсии в НОИ е била 4,5 млрд. лв., докато сега е 3,8 млрд. Това означава, че 700 млн. лв. държавата е "спестила" и плаща по-малко на НОИ днес. Тези 700 млн. трябва да отидат за актуализацията на пенсиите. При скорошното повишаване на пенсиите неравенството се е увеличило, изтъкна още Калфин.

Трябва да има принцип на осигуряването, според който пенсиите да са изчислени спрямо внесените осигуровки, убеден е бившият социален министър. По думите му, може да се разбере със сигурност кой колко е внасял за годините след 1997 г., откогато започва да функционира информационната система на НОИ.

Ивайло Калфин обясни още, че през 2015 г. за всеки 1 лв. изплатена пенсия държавната субсидия е била 56 ст., но сега субсидията е около 38 ст.

"Държавата плаща по-малко и НОИ е много по-стабилен, но този ресурс не трябваше да се спестява от пенсионерите, а да се преизчислят всички пенсии", посочи Калфин.

Той  прогнозира, че предстоящите евроизбори ще бъдат много трудни.