Какво означава виното "Резерва"?

В Испания и Италия имат законови дефиниции за вината тип “riserva” и “reserva”

Какво означава думата „резерва“ (на испански “Reserve”, на италиански “Reserva”), когато става въпрос за вино? Защо плащаме повече за вино от този тип за разлика от неговия стандартен вариант? На тези въпроси отговаря blog.liebherr.com в следващите редове.

Традиционно виното резерва е с особено високо качество.

Във винарската изба то зрее по-дълго и се пуска на пазара по-късно – буквално означава резерва от първоначалната партида на реколтата. В България, за да се нарече резерва едно вино, трябва да е отлежало минимум 1 година и да е от един сорт грозде. В изискванията не се посочва изрично да е отлежало в бъчви, но ако искате виното, което консумирате наистина да е от класа, изберете такова. Повечето добри лозари наричат едно вино резерва, когато то е отлежало по стария традиционен начин в буре и за доста по-дълго време.

В Испания и Италия например имат законови дефиниции за вината тип “riserva” и “reserva”. В известния винен регион на Северна Италия – Пиемонт, виното трябва да отлежи най-малко 5 години в избата, преди да може да претендира за етикета „резерва“. В испанското вино „Rioja“ пък има разлика между стандартната резерва и т.нар. Gran Reserva, където връзката между качеството и зреенето на виното имат силно засегнат исторически произход.

Стареене на виното в дъбови бъчви – привилегия само за отбрани вина

Дъбът, използван за направата на дъбови бъчви, бил рядък и ценен ресурс за страни като Испания, тъй като там се е използвал предимно за корабостроене, а не за съхранение и зреене на вино.

Затова в миналото, а и днес, съхраняването на вино по този начин се счита за лукс, запазен само за най-отбраните вина. Още една от причините тези вина да бъдат толкова качествени е и възможно най-дългото им отлежаване в такива бъчви. За червеното Rioja необходимото време за зреене е най-малко 3 години, от които 12 месеца задължително трябва да е престояло в дъбови бъчви. Виното Gran Reserva пък изисква най-малко 5 години, от които 24 месеца трябва да е било в дъбови бурета. Най-добрите вина от типа резерва обикновено надвишават тези изисквания, като в някои случаи отлежаването достига до над 10 години.