Какво е саке и защо е ракия, а не вино

Защо е пенливо и с какво е подходящо да се пие

Можем ли да наричаме сакето оризово вино или пък ракия? Защо е пенливо и с какво е подходящо да се пие – на тези и други любопитни въпроси отговоря сайтът blog.liebherr.com.

Саке е традиционна японска алкохолна напитка, която наричаме още наричаме още и оризово вино (след малко ще видим дали това е правилно). В Япония съществуват десетки разновидности на саке-то, сервирани както в традиционните ресторанти, така и в изисканите барове.

Саке се приготвя от ориз, вода, мая и дрожди. В случая дрождите са специален вид плесен, който помага на нишестето в ориза да се разгради до захари. Само по себе си оризовото зърно, от което се прави сакето, не съдържа захар, а без захар не може да се получи алкохол. Затова са необходими дрожди. Традиционното саке обикновено варира между 14 и 16 градуса.

Може и да е по-силно, но трудно ще надвиши 20 градуса, защото оризът просто не може да ферментира в по-силен алкохол. Често саке се нарича и оризово вино, но това не е правилно, тъй като виното се произвежда само от грозде, а ако го сравним с начина на производство, сакето се доближава повече до бирата, отколкото до този на виното.

Как се приготвя саке?

За да се приготви саке, разбира се, се нуждаем от ориз, и то от най-добрите японски сортове (за саке се използват 28 специални сорта ориз, които не стават за ядене).

След като се събере, оризът се смила и измива, след това за кратко се накисва в студена вода, така че зърното да абсорбира малко влага. След това оризът се подлага на пара, чрез която се разширяват порите на самото зърно, за да могат ензимите от дрождите лесно да проникнат вътре. Качеството на саке-то зависи и от използваната вода. Тя трябва да съдържа магнезий, фосфор и калий, които допринасят за размножаването на специален вид гъбички, допринасящи за следващия процес от производството, наречен «кодзи джукури». Той продължава около два дни в помещение с много висока влажност и температура от окло 40 градуса. След това при зърната се изсипват дрождите, които престояват с ориза от две седмици до един месец. Основната фаза на приготвяне настъпва накрая, когато се задейства процеса на ферментация.

Саке е различно от останалите алкохолни напитки, защото при производството му има двойна, успоредно протичаща ферментация – дрождите разяждат оризовото зърно, отделяйки от него нишесте и захари, а добавената мая извлича алкохола от захарите.

Целият процес трае от 20 до 40 дни. След това саке-то се филтрира (обикновено през филтър с активен въглен). Идва ред и на първата пастьоризация (загряване на течността при висока температура). Следва отлежаването от 4 до 6 месеца, втора пастьоризация и чак след това бутилиране.

Саке не може да се съхранява дълго, тъй като срокът му на годност е около година.

Как се пие саке?

Саке обикновено се сервира охладено в чаша за вино (джизаке). Прието е да се предлага и затоплено или със стайна температура (в зависимост от сезона, в който ще го консумирате). Ако ще пиете саке през зимата, то подобно на родната греяна ракия и саке-то може да се сервира загрято. Саке от най-високо качество не се загрява, защото топлината ще притъпи добрите му вкусови качества. Загрято, се сервира по-скоро по-ниско качественото саке. Може да се поднесе и в специални малки керамични чаши, наречени очоко.

Саке и храната

Саке може да се приема като аперитив или по време на хранене.

Преди всичко саке се съчетава перфектно с традиционните японски ястия Сашими, Суши, и всякакви други морски дарове. Последната тенденция е да се комбинира със стриди. Не е задължително да се съчетава само с традиционна японска кухня.

Саке може да е перфектното допълнение и към всяка азиатска, средиземноморска, италианска или френска кухня, в които също има риба и морски дарове.

Има само две неща, които не бива да се комбинират със саке – лютиви подправки и сосове с интензивен вкус, които могат да притъпят деликатния вкус на напитката.