Ето какво е да си жена репортер на световното в Русия

Обидни песни, прегръщане и целувки в ефир от руски фенове съпътстват престоя на журналистките в страната домакин

Футболът е мъжки спорт, съдиите са мъже, а отразяващите го журналисти... и те са мъже. Едно по едно тези схващания се оказват остарели и остават извън времето.

Женският футбол се развива, а постепенно дори и големите първенства дават път на жени да ръководят мачове. Големите световни медии също разчитат на жени при отразяването на футболни първенства.

Но какво е да си жена репортер по време на най-големия футболен турнир? В разгара на световното първенство се появи проблем, който остава извън случващото се по терените в Русия. Жени репортери, командировани на място, се оплакаха след неприемливо поведение към тях от страна на фенове.

Гласност на проблема даде журналистката от бразилската телевизия "Глобо" - Жулия Гимараеш. Тя стана потърпевша на два опита на фенове да бъде целуната в ефир. Видео, уловило единия от случаите, придоби широка популярност в социалните мрежи, а мнозина изразиха подкрепа към жените репортери.

"Трудно е да намеря думи. За щастие никога не съм изпитвала това в Бразилия! Тук ми се случи вече два пъти. Тъжно и срамно", написа Гимараеш в личния си профил в "Туитър".

Във видеото бразилката реагира остро срещу запалянкото, опитал да я целуне. "Никога повече не го прави", казва тя и призовава за уважение. Гимараеш допълва, че често е обект на предизвикателни погледи и обидни песни от началото на престоя си в Русия.

Сред потърпевшите е още говорителката за испанската версия на "Дойче веле" Хулиет Терау, която също беше целуната в ефир от руски фен, който извика: "Русия е шампион!" Журналистката счете, че инцидентът е сексуален тормоз. В полемиката се включи и първата жена, получила правото да води мачове в Бундеслигата - Бибиана Щайнхаус, която определи посегателствата като неприемливи.

По-късно привърженик се извини за действията си във видеоразговор с Терау. Той заяви, че поведението му е било продиктувано от факта, че се е хванал на бас със своите приятели дали може да целуне репортерката.

Посегателството към жени репортери всъщност е голям проблем в Бразилия. Там често запалянковци търсят целувки, физически контакт, прилагат груб език и дори заплахи. През март много бразилски журналистки започнаха кампания под надслов "Остави я да работи", пише "Дневник".