Какви са българските надежди в Пьонгчанг

Най-големите (и може би единствени) надежди за българско отличие в Пьонгчанг са свързани с Радослав Янков

С квалификациите в ски скоковете на малка шанца днес започва българското участие в Пьонгчанг 2018. Двадесет и третите зимни олимпийски игри ще бъдат открити официално в петък, но по традиция част от състезанията стартират ден по-рано.

Първи от българите в Пьонгчанг ще се изяви Владимир Зографски. На втора поредна олимпиада той ще е единственият български представител в ски скоковете. 24-годишният състезател се надява да подобри представянето си от Сочи, когато отпадна в квалификациите на малката шанца и завърши 39-и на голямата.

Квалификациите на малката шанца в Пьонгчанг стартират в 14.30 часа българско време. За основата фаза на състезанието се класират първите десет в генералното класиране на Световната купа и останалите 40 с най-добри резултати в пресявките.

България ще бъде представена от 21 състезатели в шест спорта - ски скокове, алпийски ски, биатлон, сноуборд, ски бягане и спускане с шейни.

В петък се навършват 20 години от първия и засега единствен златен медал в историята на българския зимен олимпийски спорт. Той беше спечелен от биатлонистката Екатерина Дафовска в индивидуалния старт на 15 километра в Нагано.

Подобно постижение сега изглежда невъзможно. Дори спечелването на медал ще е изключително постижение, след като в последните два олимпиади най-добрите класирания бяха петото място на Александра Жекова в бордъркроса в Сочи и седмото на Евгения Раданова в шорттрека на 1500 метра във Ванкувър.

Надежди за добро представяне обаче винаги има. Ето какви са те и с кого са свързани най-големите очаквания.

Радослав Янков

Най-големите (и може би единствени) надежди за българско отличие в Пьонгчанг са свързани с Радослав Янков, пише в свой коментар "Дневник". 28-годишният българин се утвърди в елита на алпийския сноуборд след два страхотни сезона в Световната купа.

През 2016 г. Янков спечели големия кристален глобус в паралените дисциплини. През 2017 г. той завоюва малката световна купа в паралелния гигантски слалом и завърши втори в генералното класиране, като съвсем малко не му достигна да защити големия глобус.

Сто дни преди началото на игрите виртуалният калкулатор на авторитетната компания за анализ на данни "Грейсноут" показваше, че Янков ще донесе единствения медал на България в Пьонгчанг - бронз в паралелния гигантски слалом.

Българският сноубордист обаче прави колеблив олимпийски сезон. Toй се качи на подиума само веднъж в деветте си старта за Световната купа - второ място в Рогла на 21януари, а три пъти в шестте си състезания през 2018 г. не успя да премине квалификации.

Така при последното обновяване си обновяване виртуалният калкулатор показа, че България ще си тръгне без медал от Пьонгчанг.

Янков обаче демонстрира, че навлиза в оптимална форма точно преди олимпийските игри. Двата му най-добри резултата дойдоха в последните му три старта - второто място в Рогла и четвъртото в домашното състезание в Банско.

"Няма как да не тежи това, че съм основната надежда за медал. Напрежението е по-голямо. По-специално е заминаването ми за олимпиадата, отколкото за всяко друго състезание. Но това е - отиваме на битка. Най-важното е да съм здрав и да покажа какво мога", каза Янков при заминаването си от България за Пьонгчанг.

Той сподели, че се чувства напълно готов преди най-важния старт в кариерата си. "Мисля, че направихме добра подготовка. Изчистихме кусурите в екипировката. Мисля, че всичко е както трябва", допълни 28-годишният сноубордист.

За него това ще е втора олимпиада след Сочи, когато завърши 21-и в паралелния слалом и 25-и в паралелния гигантски слалом. В Пьонгчанг състезателите в алпийски сноуборд ще имат само един шанс за медал - в паралелния гигантски слалом, който ще се проведе на 22 и 24 февруари.

Александра Жекова

Преди четири години в Сочи Жекова остана на крачка от бронзовия медал в бордъркроса. Тя беше най-добре представилият се български състезатели в предишната олимпиада, а сега надеждите й отново са за призово класиране.

Жекова не се е качвала на подиума в Световната купа от март 2016 г., когато спечели състезанието във Вейсона, Швейцария. Тя обаче показа голямо подобрение във формата си и записа три класирания в топ 8 в последните си три състезания.

Българката влезе в големия финал на последния старт преди Пьонгчанг - във Фелдберг. Тя завърши на пето място, като по този начин изравни най-добрия си резултат за сезона, постигнат през декември във Вал Торенс. В предишните два старта - първия във Фелдберг и този в Банско, Жекова завърши седма, печелейки малкия финал.

Така участващата за четвърти път на олимпийски игри българка успя да натрупа увереност и самочувствие точно преди Пьонгчанг. При формата, която показват Микела Мойоли, Шарлот Банкс, Нели Моен Локоз и Клои Треспьо и при наличието на звезди като Линдзи Джакобелис и Ева Самкова, спечелването на медал изглежда изключително трудна задача за Жекова.

Нейните надежди са, че трасето в Пьонгчанг ще бъде максимално сложно и технично. "Знам, че там съм най-силна. Когато всички изпитват страх и проблеми, аз някак си благодарение на опита успявам да намеря добра скорост. Надявам се там да имам по-добър шанс", каза Жекова по време на Световната купа в Банско.

Биатлонистите

Българските биатлонисти направиха страхотен пробив през миналия сезон. В години, в които условията за този спорт в България са изключително занемарени, трима българи се класираха сред първите 13 в състезание от световно първенство. Един от тях - Красимир Анев - зае шесто място в спринта и имаше реален шанс за медал. А 23-годишният Антон Синапов впечатли с 11-а позиция, като беше най-младият състезател в топ 20.

Шампионатът в Хохфилцен беше предшестван от историческа титла на Владимир Илиев и общо три медала от европейското първенство в Душники Здруй, а през сезон 2016/2017 Анев и Илиев записаха общо пет класирания в топ 10 на стартове от Световната купа.

Това даде надежди за много силно представяне в Пьонгчанг. Ситуацията преди игрите обаче е доста по-различна. Българите правят колеблив олимпийски сезон. И докато Анев успя да напипа верния ритъм в последния месец, не така стоят нещата при Илиев.

Анев спечели два медала от завършилото наскоро европейското първенство в Риднаун - сребро в преследването и бронз в спринта. Преди това той записа върховия си резултат за Световната купа - десето място в индивидуалното в Руполдинг.

В индивидуалният старт, който ще е на 15 февруари, са най-големите шансове на Анев за добро представяне в Пьонгчанг. В тази дисциплина има четири стрелби и всяка грешка носи по една наказателна минута. Именно стрелбата е по-силният елемент на Анев.

Илиев е на противоположния полюс. Той е един от най-бързите биатлонисти, което му дава най-голям шанс в спринта (на 11 февруари). За да се надява на челно класиране обаче, българинът трябва да свали десетте мишени, а през този сезон той има огромни проблеми в стрелбата. След като през миналия сезон стреляше 79% от легнал и 81% от прав, през настоящия показателите му паднаха драстично - съответно 73% и 67%.

Останалите трима български биатлонисти - Синапов, Димитър Герджиков и Михаил Клечеров, нямат големи шансове за предно класиране. Те обаче могат да помогнат за силно представяне в щафетата, където надеждите са за класиране в топ 8.

България изпраща пълен отбор от пет души и при жените, но в индивидуалните състезания едва ли може да се очаква нещо повече от място в топ 50.

Останалите спортове

България изпраща трима ски бегачи - постоянният участник в Световната купа Веселин Цинзов, 21-годишният Йордан Чучуганов и Антония Григорова. Най-големите надежди за добро представяне в този спорт са свързани с Цинзов. От години той е единственият български състезател в световния елит на този спорт.

През този сезон най-доброто му класиране в Световната купа е 34-о място в свободния стил на 15 километра. Предходния сезон той два пъти успя да влезе в топ 30 - 22-о място на 10 км и 23-о място на 15 км. Преди четири години в Сочи българинът остана 39-и в 15-те километра, където са насочени основните му надежди и в Пьонгчанг.

Преди заминаването за олимпийските игри той сподели, че целта му е класиране в топ 30, но се надява и на още по-добро представяне - влизане в топ 20. При младия Чучуганов и Григорова, която в последните години се концентрира основно върху ултрамаратоните, шансовете за силен резултат не са големи.

Трима ще са българите и в алпийските ски - Алберт Попов, Камен Златков и Мария Киркова. Най-големи надежди се възлагат на 20-годишния Попов, който във вторник спечели бронзов медал в гигантския слалом на световното първенство за младежи.

В ски скоковете целта на Владимир Зографски е да преодолее квалификациите в двете си състезания, което не му се отдава често през последните сезони. "Целта им е да подобря класирането си от Сочи. Вече съм с повече опит, а и сякаш сега върху раменете ми го няма онези свръхочаквания отпреди четири години", каза той при заминаването си за Пьонгчанг.

"Искам да направя едно достойно представяне. Тествахме и променихме много неща, екипировка и сега сме готови за един добър резултат в ПьонгЧанг. Шанцата там ми е позната, скачал съм на нея", каза още световният шампион за младежи от 2011 г.

Другият българин в Пьонгчанг е Павел Ангелов, който ще се състезава в спускането с шейни. Той ще е един от дебютантите на олимпийски игри, като изглежда малко вероятно да успее да се класира сред първите 30 в своята дисциплина.

Програмата на българите в Пьонгчанг*

8 февруари (четвъртък) 
14.30 ч. Ски скок на малка шанца (квалификация) - Владимир Зографски

10 февруари (събота)
9.15 ч. Ски бягане (скиатлон жени) - Антония Григорова
12.10 ч. Шейни индивидуално (1 и 2 манш) - Павел Ангелов
13.15 ч. Биатлон (спринт жени) - Десислава Стоянова, Емилия Йорданова, Стефан Попова, Даниела Кадева, Милена Тодорова
14.35 ч. Ски скок на малка шанца (основна фаза)

11 февруари (неделя)
4.00 ч. Алпийски ски (спускане мъже) - Алберт Попов, Камен Златков
8.15 ч. Ски бягане (скиатлон мъже) - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов
11.50 ч. Шейни индивидуално (3 и 4 манш) - Павел Ангелов
13.15 ч. Биатлон (спринт мъже) - Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечеров, Антон Синапов, Димитър Герджиков


12 февруари (понеделник)
3.15 ч. Алпийски ски (гигантски слалом жени) - Мария Киркова
12.10 ч. Биатлон (преследване жени)
14.00 ч. Биатлон (преследване мъже)

13 февруари (вторник)
4.30 ч. Алпийски ски (комбинация мъже) - Алберт Попов, Камен Златков
10.30 ч. Ски бягане (спринт мъже) - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов
13.00 ч. Ски бягане (спринт жени) - Антония Григорова

14 февруари (сряда)
3.15 ч. Алпийски ски (слалом жени) - Мария Киркова
13.05 ч. Биатлон (индивидуално жени) - Десислава Стоянова, Емилия Йорданова, Стефан Попова, Даниела Кадева, Милена Тодорова

15 февруари (четвъртък)
3.00 ч. Алпийски ски (супер-Г мъже) - Алберт Попов, Камен Златков
8.30 ч. Ски бягане (10 км св. стил жени) - Антония Григорова
13.00 ч. Биатлон (индивидуално мъже) - Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечеров, Антон Синапов, Димитър Герджиков

16 февруари (петък)
3.00 ч. Сноуборд (бордъркрос жени) - Александра Жекова
8.30 ч. Ски бягане (15 км св. стил мъже) - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов
14.30 ч. Ски скок на голяма шанца (квалификация) - Владимир Зографски

17 февруари (събота)
4.00 ч. Алпийски ски (супер-Г жени) - Мария Киркова
13.15 ч. Биатлон (масов старт жени)
13.30 ч. Ски скок на голяма шанца (основна фаза)

18 февруари (неделя)
3.15 ч. Алпийски ски (гигантски слалом мъже) - Алберт Попов, Камен Златков
13.15 ч. Биатлон (масов старт мъже)

20 февруари (вторник)
13.15 ч. Биатлон (смесена щафета)

21 февруари (сряда)
4.00 ч. Алпийски ски (спускане жени) - Мария Киркова
12.00 ч. Ски бягане (отборен спринт мъже) - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов

22 февруари (четвъртък)
3.15 ч. Алпийски ски (слалом мъже) - Алберт Попов, Камен Златков
5.00 ч. Сноуборд (гигантски слалом, квалификации) - Радослав Янков, Теодора Пенчева
13.15 ч. Биатлон (щафета жени)

23 февруари (петък)
3.00 ч. Алпийски ски (комбинация жени) - Мария Киркова
13.15 ч. Биатлон (щафета мъже)

24 февруари (събота)
4.00 ч. Сноуборд (гигантски слалом, финали)
7.00 ч. Ски бягане (50 км мъже) - Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов

25 февруари (неделя)
8.15 ч. Ски бягане (30 км жени) - Антония Григорова

*Програмата е предварителна и може да има промени в часовете.