Как се прави зехтин с вълшебен билков аромат

Във всички рецепти се използва зехтин Extra Virgin

Лесно е да си приготвим ароматен зехтин, а готовият продукт може да се съхранява дълго и не се разваля. Необходимо е само да се запознаем с основните правила за приготвянето му, които предлага сайтът liebherr.com.

Спазвайки ги, ще получим не само превъзходен аромат и вкус, но и ще предотвратим размножаването на бактерии в мястото, в което го съхраняваме.

Основни правила за приготвяне на ароматен зехтин:

Измийте добре всички пресни билки и подправки и внимателно ги подсушете. Най-добре е да ги оставите да изсъхнат за една нощ. Бактериите не се размножават в зехтин, но могат да се развиват във водата, която остава по листенцата и стъблата им.
Измийте и подсушете бурканчетата, които ще използвате.
Съхранявайте ароматизрания зехтин в хладилник. Срокът му на годност е около 30 дни.
Не използвайте ароматизиран зехтин за пържене. Билките и подправките в зехтина ще изгорят и ще придадат неприятен вкус и мирис на храната.
Преди да използвате зехтина, извадете го от хладилника и го оставете за 20 минути. Нека достигне стайна температура.

Във всички рецепти се използва зехтин Extra Virgin.

1. Лимонов зехтин

Съставки:

250 мл. зехтин;
кората на 2 лимона.

Приготвяне:

На слаб огън загрейте зехтина. Не трябва да кипва.В тигана сложете лимоновата кора и оставете за 20 минути. След това изключете котлона. Когато зехтинът изстине го преместете в бутилка. Не е задължително да прецеждате.

Използване:

Можете да го използвате като дресинг за овкусяване на салати, риба или пилешко.

2. Пикантен зехтин с подправки

Съставки:

250 мл. зехтин;
2 супени лъжици чили.

Приготвяне:

Загрейте зехтина в тиган. Добавете чили и оставете за още 5 минути. Когато зехтинът изстине го прехвърлете в бутилка или бурканче. Не е задължително да го прецеждате.

Използване:

Може да го добавяте в ястия от азиатската кухня, пица, ястия с месо, запечени зеленчуци.

3. Зехтин с босилек

Съставки:

250 мл. зехтин;
30-50г. листа пресен босилек.
Приготвяне:

Сложете листата от босилек в блендера, добавете зехтина и разбийте до получаването на хомогенна смес. След това загрейте в тигана за 45 секунди. Горещият зехтин минете през цедка, за да отстраните листата от босилека. Зехтинът трябва да изстине.

На дъното на съда ще видите тъмна утайка. Тя се състои от вода и частички босилек. Прехвърляйки маслото в друг съд се постарайте да не добавяте и утайката.

Използване:

Вълшебна добавка за ястия от италианската кухня.

4. Зехтин с розмарин

Съставки:

250 мл. зехтин;
3-6 стръкчета розмарин.
Приготвяне:

Сложете розмарина в тавата и добавете зехтина. Затоплете 5 минути.

Когато зехтинът изстине, извадете стръкчетата розмарин и ги преместете в бурканче (бутилка). След това пресипете там и зехтина.

Използване:

Вълшебно допълнение за месо и рибни ястия.

5. Чеснов зехтин

Съставки:

250 мл. зехтин;
1 голяма глава чесън;
сок от половин лимон.
Приготвяне:

Почистете скилидките чесън, сложете ги в чиния и ги залейте със сока от лимон. Разбъркайте и оставете за 15 минути. Затоплете фурната до 180 градуса. Подредете скилидките в един слой в тавичка. Не изливайте лимоновия сок: ще ви потрябва. Залейте чесъна със зехтин. Печете 30 минути. Извадете тавата от фурната и я оставете да изстине. Преместете скилидките в бурканче. Можете да ги залеете с останалия лимонов сок и с чист зехтин, да ги сложите в хладилника и след това да използвате тази смес за друго ястие.

Зехтинът от тавичката изсипете в бутилка.

Използване:

Универсален ароматизиран зехтин, който ще ви е от полза за всяко ястие.

Всички рецепти могат да бъдат изпълнени и по друг начин. Вместо да затопляте, можете да разбъркате зехтина, подправките и билките в шише от тъмно стъкло.

Този зехтин трябва да престои 12-14 дни. Но този начин на приготвяне не е подходящ за чесновия зехтин, защото може да се развали или да стане опасен за здравето.

6. Ароматизиран зехтин за пресен хляб

Този зехтин е вкусен сам по себе си и може да стане незаменима част от закуската. Комбинацията на подправките и билките със зехтина е перфектния партньор на топлия, хрупкав хляб.

Съставки:

500 мл. зехтин;
1 супена лъжица сушен босилек;
1 супена лъжица сушен магданоз;
1 чаена лъжица мащерка;
1 чаена лъжица сушен риган;
1 чаена лъжица черен пипер;
 1/2 чаена лъжица сушен нарязан розмарин.
Приготвяне:

Загрейте подправките в тигана, за да усилите аромата им. Пресипете ги в бутилка и ги залейте със зехтин. Такъв зехтин може да се сервира веднага.

Използване:

Зехтинът се сервира върху препечена багета за закуска или като мезе към розе. Преди сервиране може да се посоли и да се добави ситно нарязан чесън.

Съчетава се невероятно добре с настъргано сирене, маслини и пушено месо.