Как се бори Великобритания с фалшивите новини след случая "Скрипал"

По думите на Хенри Колис проблемите с фалшивите новини не е нов, новото е скоростта, с която те се разпространяват

Борбата с фалшивите новини не трябва да се води на дребно – по-важното е да се разкрие пред обществото тактиката на актьора, който ги разпространява. Този съвет дава Хенри Колис, заместник-директор на комуникациите на британския премиер.

Той детайлно разказва как Лондон е действал по отношение на руската пропаганда в случая "Скрипал", пише "Дневник". Двойният агент Сергей Скрипал, който бе получил убежище във Великобритания, бе отровен заедно с дъщеря си в началото на март с нервнопаралитичното вещество "новичок". Разследването на британските власти хвърли вината върху Русия – нещо, което Кремъл отрече, и предизвика тежък дипломатически конфликт между двете държави. В знак на подкрепа към Великобритания повечето нейни европейски партньори прогониха руски дипломати от столиците си. (България не беше сред тях.)

Историята какви мерки в сферата на публичната комуникация е предприела Великобритания, Колис разказа по време на международния семинар "Хибридни войни и дезинформация - новите (стари) заплахи за Европа", който се организира от Софийски форум за сигурност, посолството на Великобритания в София, Медийната програма на Фондация "Конрад Аденауер" и Центъра за изследване на националната сигурност към БАН.

Когато бъде извършено нарушение на международните норми, виновникът обикновено използва 4-те О-та (отхвърляне, объркване (на информациите), опорочаване (на вниманието на обществото) и обезсърчаване), за да се покаже като невинен и да всее съмнение с активна кампания, каза той, давайки пример с нападението в Солсбъри. (бел.ред. В оригинал концепцията звучи като 4 Д-та - dismiss, distort, distract and dismay).

Правителството се стреми към цялостен отговор, обясни Колис – в момент на криза, то трябва да се занимае с преките последствия от дезинформацията, със заплахата и с уязвимостите си. За да се обединят тези неща, е нужен един основен наратив, нещо, което да покаже на какво се крепи държавата.

За Великобритания това е бил удачен момент да излъчи послание, което да говори за ценностите, които крепят обществото и точно по тази причина е създадена речта на Тереза Мей, в която тя директно обвини Русия в престъплението. В нея премиерът говори за свободата на мисълта, върховенството на закона, демократичните избори, гражданското общество, изобщо за устоите на държавата.

Междувременно службата на Колис се занимава с втория аспект – овладяване на кризата – да успокои обществото, че замърсяване с опасни вещества няма. (Двамата Скрипал бяха открити на публично място, а заради досега си с тях пострадал бе и един полицай).

Третата стъпка на комуникационния екип е борбата с дезинформационната кампания, която започва след това. " От опит знаем, че да се борят дезинформациите една по една е безпредметно. Много е трудно да се спечели спор по този начин, ще се удавиш в спора и няма да си преборил последствията", каза той. Кабинетът залага на друг подход – да посочи цялостната тактика на кампанията, вместо да се опитва да контрира отделните ѝ послания.

По думите на Хенри Колис проблемите с фалшивите новини не е нов, новото е скоростта, с която те се разпространяват.