Как по болшевишки Светият Синод стана агентурно поделение на Държавна сигурност

Едно от набелязаните мероприятия за налагане на атеистичния режим в училищата е изграждането на организация „Септемврийче”

Членове на Светия Синод и делегати пред храм „Св. Александър Невски” през 1953 г. при възстановяване на Българската патриаршия. Снимка: lostbulgaria.com.

Още през 1946 г. Държавна сигурност е предприела серия от мероприятия, с които поставя под контрол Светия Синод на Българската православна църква. Това разкрива архивен документ на ДС – План за работа сред църковниците, който desebg.com публикува онлайн.

В него ДС призовава своите служители да действат „смело, но предпазливо, без провокация, по болшевишки”, имайки предвид опита на НКВД в СССР с поставянето под контрол на Руската православна църква.

В документа е съставена характеристика на всеки един от членовете на Светия Синод. Те са определени като „реакционно настроени”, а някои са посочени като чужди агенти без да бъдат посочени доказателства.

Освен това Държавна сигурност набелязва серия от мероприятия, с които през следващите години превръща ръководството на БПЦ в агентурно поделение на репресивния апарат на БКП. Такива мероприятия са:

- откриване на отделни досиета на висшия клир;
- финансови ревизии;
- анкети, сведения и проучвания по места;
- използване на противоречията между групите в църковната йерархия.

Според ДС духовниците подкупват избирателите и се облагодетелстват от църковните имоти.

В документа са изброени 20 свещеници, за които също е разпоредено да бъдат следени.

Набелязани са и редица мероприятия за пропагандиране и налагане на атеистичния режим, сред които много засягат училищата. Едно от тях е изграждането на организация „Септемврийче” в основните училища, която да се противопостави на приобщаването на учениците и часовете по религия.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията”, том 1 – Българската православна църква (1944-1991), на Комисията по досиетата, 2017 г.

(На снимката: Членове на Светия Синод и делегати пред храм „Св. Александър Невски” през 1953 г. при възстановяване на Българската патриаршия. Снимка: lostbulgaria.com)