Техниката по приготвяне на лимончело не е по-различна от всеки един домашно приготвен ликьор. Трябват алкохол, основните съставки за аромат и вкус (плодове, билки), захар и търпеливо прекарано време в чакане, но без суетня и баене.
От посочените количества се получава около 3 литра лимончело.
Необходим е голям съд с вместимост 5-6 литра или два трилитрови буркана.
Продукти:
- 2 литра качествена водка (не е необходимо да се купува от най-скъпата, но по-евтините варианти биха оставили силен и натрапчив вкус на алкохол след екстракта)
- 20 лимона
- 800 г захар
- 1.250 мл вода
Лимоните се измиват добре и се подсушават. С белачка за картофи или малко ножче се остъргва кората, като се внимава да не се засяга много от бялата част под кората.
Корите се поставят в голям стъклен съд с добре затварящ се капак. Върху тях се изсипва водката. Съдът се затваря и се оставя на хладно и тъмно място за 30 дни.
Когато това време мине, се приготвя захарен сироп от захарта и водата. Захарта се изсипва в тенджера, добавя се водата и се загряват на умерен огън, докато захарта се разтопи. Оставя се да се охлади на стайна температура и се добавя към водката и лимоновите кори. Съдът се затваря добре и се оставя на хладно и тъмно място за още около 1 седмица.
Когато това време мине, ликьорът се прецежда през фина цедка или тензух. Налива се в бутилки.
За пиене е препоръчително бутилка с лимончело да се остави във фризера, докато се охлади добре и започне да се точи като олио.
За десерти бутилка с лимончело може да се съхранява на стайна температура.
(kulinarno-joana.com)
Вълшебното Лимончело
Как да си го приготвим в домашни условия