Как да премахнем бактериите от хладилника

5 лесни принципа, които е хубаво да спазваме

Макар условията в хладилника да ви изглеждат негостоприемни, в него могат чудесно да си живеят колонии от всякакви бактерии, ако им позволите мънички, невидими и способни да предизвикат от леко хранително натравяне до сериозно заболяване – бактериите в храната ни са тема, за която трябва да се говори по-често.

На първо място, нека сме наясно - без бактерии не можем да живеем.

Те са около нас и са ни необходими както въздуха и водата. Някои от тях са полезни, повечето са безвредни, но има и такива, които са опасни, особено ако ги оставим да си виреят на воля, пишат от Edna.bg. Внасяме ги неусетно вътре – с неизмитите плодове и зеленчуци, със суровото месо, с бутилките вода, които първо седят на пода в магазина, после на пода в колата, а накрая в хладилника, точно до ябълките.

Има 5 лесни принципа, които е хубаво да спазвате, за да поддържате хладилника си чист. Не стерилен, това не е възможно, а просто чист.

Почиствайте редовно с оцет

Виненият оцет действа върху бактериите и при ниски температури. Не подминавайте етажерките на вратата и дъното на хладилника, под контейнерите за зеленчуци.

Не дръжте развалени продукти в хладилника

Следете редовно сроковете на годност на различните продукти. Понякога се случва някой изоставен морков да престои в дъното на хладилника докато изцяло загуби първоначалния си вид. А това значи много, много бактерии.

Опаковките са мръсни

Махайте опаковките на всички стоки, вадете ги от пликовете и разопаковайте когато е възможно. Когато не е, като бутилките с напитки например, избърсвайте с оцет преди да наредите в хладилника.

Избягвайте прехвърлянето на бактерии между храните

Опаковайте и дръжте разделени сурови и сготвени храни. Сготвената храна е по-безопасна от гледна точка на бактериите (те просто са се сварили), докато върху суровата храна все още има какви ли не невидими организми. Всяко ястие трябва да се прибира в хладилника само когато е в добре затворен съд или покрито с домакинско фолио.

Спазвайте срока на годност

На опаковките има отбелязани два срока на годност – в затворено състояние и след отваряне. Вторият, естествено, е по-къс. Дори храната да не е с променен вкус, ако е преседяла повече от 24 часа в хладилника, в нея вече са се заселили бактерийки. Пазарувате често и по малко.