Как да познаем пневмонията

Пневмонията не е толкова страшна, когато се открие навреме и се лекува адекватно

Веднага трябва да се каже, че пневмонията не е толкова страшна, когато се открие навреме и се лекува адекватно. С нея успешно и без последствия се справяме и вкъщи, когато няма допълнителни усложнения.

Как се лекува

Лечението на тежко протичащата пневмония се провежда в болница, за да бъде детето под постоянно наблюдение. Там задължително се лекуват пациентите с усложнения, като плеврит например, малките бебета, обезводнените от повръщане и висока температура, деца с придружаващи хронични заболявания, при които е необходимо кислородотерапия, с тежка дихателна недостатъчност. В повечето случаи пневмонията без усложнения се лекува вкъщи с антибиотици през устата. Аптечната мрежа разполага с всички необходими лекарства за борба с пневмонията - антибиотици, сиропи залекарства за разширение на бронхите при свирене на гърдите, витамини и т.н. Нищо не давайте без лекарско предписание, дори билковия сироп за кашлица, смятан за невинен, може да влоши състоянието, ако не е подходящ за детето.

Помощ вкъщи

В домашни условия може да се направи много за облекчаване на състоянието на болното дете. Осигурете чист и влажен въздух в стаята. Проветрявайте често. Високата температура на въздуха над 21 градуса намалява влажността, което затруднява втечняването на секретите и тяхното отхрачване. Подсигурете на детето витаминозна прясна храна, но не го тъпчете насила. Течностите са задължителни, те помагат да се нормализира температурата и да се втечнят секретите. Особено полезни са билковите чайове с мед и прясно изцедените плодови сокове.

Не прекалявайте с лекарствата

От медиите непрекъснато ни бомбардират с реклами за чудодейни лекарства против кашлица, но всеки се е убедил, че такива няма. 
Прекаляването с тях може сериозно да навреди на децата, особено на по-малките. За една година в САЩ в болница са постъпили 1500 деца под 2 години, пострадали от страничните действия на лекарства против настинки и кашлици. 3 от тях на възраст 6-12 месеца са починали от високи дози псевдоефедрин (за отпушване на носа) в капките против хрема. Американските лекари предупреждават родителите да не прекаляват с отхрачващите сиропи и тези, които потискат кашлицата при деца до 2 години. Те смятат, че полза от тях в тази възраст няма, а рискът от страничните действия не е малък. Кашлицата е естествен рефлекс на организма да изхвърли микробите и секретите. При потискането є инфекцията лесно се развива от задръжката на вирусите и бактериите. Затова през 2006 г. Американският колеж по пулмология посъветвал лекарите да не дават сиропи против кашлица на деца до 2-годишна възраст. Ако детето кашля, трябва да се изяснят причините, а не да се заглушава кашлицата с първите сиропи, попаднали ви в аптеката. ↵Най-доброто, което може да направите за детето, докато го прегледа лекар, е да му давате чай с витамин С и топло мляко, да овлажнявате въздуха и да проветрявате стаята.

Тежко

Най-тежко протичат бактериалните пневмонии. Започват внезапно с висока температура, учестено дишане, мъчителна кашлица, болки в корема, повръщане. При вирусните симптомите се проявяват постепенно, често дори не се подозира наличие на белодробна инфекция поради сравнително доброто общо състояние на детето. Вярно е, че някои пневмонии не се чуват на слушалка, но опитният педиатър ще се ориентира и по други признаци. При нужда се назначават кръвна картина и рентгенова снимка. 
Най-застрашени от пневмония са децата с хронични заболявания, тези с наднормено тегло, незакалените, които не се хранят рационално.

Гореща скала

Притеснителни за пневмония са следните признаци:
висока температура с втрисане;
учестено дишане и задух;
болки в гърдите;
упорита кашлица;
силна отпадналост и безапетитие;
херпес по устните.

Какво представлява

Пневмонията е възпаление на белодробната тъкан, което може да засегне единия или двата бели дроба или сегмент от тях. Обикновено се явява като усложнение след инфекция на горните дихателни пътища, при което възпалителният процес постепенно слиза по бронхиалната лигавица надолу, обхваща най-малките разклонения на бронхите и накрая и самия бял дроб. Предизвиква се от вируси, бактерии, микоплазми и по-рядко от хламидии, гъбички. Сама по себе си пневмонията не е заразна. Заразни са инфекциите на горните дихателни пътища, които при определени условия могат да доведат до пневмония. В началото оплакванията са банални - хрема, температура, зачервено гърло. Постепенно състоянието на детето се влошава. Кашлицата се усилва, гърдите може да "свирят", температурата е висока, появяват се повръщане, болки в корема. Когато е засегната плеврата, кашлицата става много болезнена. Детето се задъхва и има чувството, че не може да си поеме дълбоко въздух. Поради възпалителните промени в белия дроб газовата обмяна не може да се осъществи нормално, в кръвта постъпва по-малко кислород и устните на детето посиняват. Развива се дихателна недостатъчност - дишането става учестено, междуребрията и ямката над гръдната кост хлътват.

Мащерката - природното лекарство

В сезона на кашлиците всеки се хваща за мащерката. И това не е случайно. Тя е една от най-използваните билки, съдържа етерично масло, тимол, флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества и др. Използва се успешно при грип, настинки, бронхит, пневмония, коклюш (магарешка кашлица), стомашни и чревни заболявания. Мащерката има противовъзпалително, откашлично, газогонно, болкоуспокоително, нервноуспокоително и дезинфектиращо действие. Използва се и за компреси при възпалени стави. Етеричното масло в нея е чудесно за инхалации при настинки и кашлица. За децата най-подходящ е чаят от мащерка: чаена лъжичка от билката се залива с 200 мл вряла вода и се запарва 5-10 минути. Пие се подсладено с малко мед или захар.