Къде се събира най-много мръсотия у дома

И кои са местата, които по-рядко чистим

По традиция пролет и есен са сезоните на основното почистване на дома. Знаете ли на кои места да наблегнете и къде се събира най-много мръсотия в едно жилище? Вижте кои са най-мръсните места у дома.

В банята

Банята и тоалетната са най-трудоемки и уморителни за почистване, а събират много мръсотия и микроби, затова не бива да изостават. Най-мръсните места тук са ваната, завесата за баня и плочките около тоалетната чиния. Бързо се замърсяват и кърпите за ръце, затова трябва да ги перете на високи градуси в пералнята поне веднъж седмично.

В спалнята

Спалнята отдавна не е просто стая, където се отбиваме, за да спим. Ако търсите място тук, което може да отключи някаква алергия, да предизвика обрив или да ви зарази, то това е между завивките. Чаршафите трябва да се перат веднъж седмично, а калъфките на възглавниците и по-често, ако има болен вкъщи. 
Добави описание

В кухнята

След банята и тоалетната, кухнята е другото помещение, което неусетно се превръща в инкубатор за бактерии и мръсотия. Причината - покрай готвенето тук се събира и най-много боклук. Сред най-мръсните места в кухнята са мивката, дръжките на кухненските шкафове и бурканчетата с подправки. Гъбата, с която миете чинии, или тази, с която бършете плота, е потенциален носител на бактерии като салмонела и ешерихия коли.

В хола

Като най-представителна от всички стаи у дома, холът е и може би най-чист. Местата, където може да се събере повече мръсотия, са например дамаската на дивана или по интериорния текстил (калъфки на декоративни възглавници, килими, мокети, подложки). Затова е хубаво веднъж месечно да ги минавате със специален препарат. Дистанционните на телевизора или климатика също събират мазни отпечатъци - особено, когато сте си организирали кино вечер с пуканки.

Местата, които по-рядко чистим

Разбира се, сред най-мръсните места у дома попадат и тези, които по-рядко влизат в седмичния ни задължителен списък с домакински задачи. Например, под тежки и обемни мебели като диван, легло или секция се събира мъх и дребни частици. Отгоре на кухненските шкафове и хладилника също се трупа повече прах. Сред най-мръсните места у дома са  филтрите на аспиратор и климатик, первазите на прозорците, рамките на картини и огледала, както и касите на интериорните врати.