Къде издържа най-дълго хлябът – в кутия за хляб или в хладилник?

Процесът на стареене на хляба започва веднага след изпичането му

Къде и как да съхранявате насъщния зависи най-вече от личните ви предпочитания, защото вкусовете на всеки от нас са различни.

Това важи с пълна сила и за „Съхранението на хляб“ – един може да го предпочита мек и пресен, други вероятно ще харесат повече по-твърдата и суха коричка. Какво се случва с хляба, ако решите да го оставите отвън или ако изберете да го поставите в хладилника. 

Всъщност, хлябът не бива да се съхранява при ниски температури, препоръчв blog.liebherr.com, позовавайки се на изследвания.

Причината: когато преобладаващата температура е по-ниска, той изсъхва по-бързо, коричката става по-твърда, а вкусът постепенно започва да се губи.

Процесът на стареене започва веднага след изпичането му – в началото неусетно, но след това започва по-бързо и с течение на времето става доста видим – появяват се плесени и мухъл.

По-ниската температура на съхранение на хляба (охлаждане) създава предпоставки за протичането на химични и физични процеси като кристализацията на нишестето, а водата в него преминава към повърхността му, където се изпарява през кората. Това от своя страна води до намаляване на теглото и промяна във вкуса на хляба. Този процес може да бъде предотвратен само чрез замразяване.

Ниската температура, тази която е в хладилника, защитава хляба от образуването на мухъл и плесени, но пък от друга страна той остарява по-бързо. Тези процеси са различни при различните видове хляб, в зависимост от брашното, от което са направени: традиционният, направен от пшеница, остарява значително по-бързо в хладилника от ръжения. Всъщност, можем да обобщим, че хлябът направен от бяло брашно остарява по-бързо от този направен от пълнозърнесто.

Температура около 0°C насърчава стареенето на хляба. Ето защо е добра идея той да се съхранява в неотоплена стая (не и през зимата разбира се).

Но ниските температури също могат да бъдат полезни, когато говорим за съхранение на хляб – както вече отбелязахме, те забавят появата на мухъл и удължават срока му на годност. Особено при много топъл климат (високи температури и солидна влажност на въздуха) съхранението на хляб в хладилника е препоръчително. И отново: едни обичат пресен хляб с мека средичка и хрупкава коричка, а други го предпочитат по-сухичък и стар. Просто вкусовете и предпочитанията на всеки от нас са различни.

Ако искате да съхраните хляба за по-дълго (например ако живеете сам и не може да изядете цял хляб, преди да е мухлясал) хладилникът е добра идея.

Ако пък решите да го замразите поради някаква причина, нарежете го на филийки, тъй като „отпускането му“ на стайна температура след това е доста по-кратко. Замразяването на хляба става най-бързо при температура под -18°C, като така може да издържи до 2 месеца. Размразяването е за предпочитане да стане една нощ предварително на стайна температура. Щом ще го замразявате, обърнете внимание и на опаковката, която използвате, преди да го пъхнете във фризера. Използвайте такава, която запазва влагата на храната. В противен случай, когато извадите насъщния от фризера, той ще е сплескан и изсъхнал.

Правила за съхранение на хляба:

Съхранението на хляба в собствената му опаковка е добро решение, чиято ефективност зависи от различни фактори, като съставките му, мястото на съхранение и т.н.

Хляб без опаковка е добре да се съхранява в чисти, добре проветрени кутии

Дървените или пластмасови кутии за хляб с отвори за проветряване насърчават циркулацията на въздух като така намаляват влагата и предотвратяват мухъла. Невентилираните кутии от друга страна осигуряват благоприятни условия за поява на влага и плесени.

Ако нямате кутия за хляб, може да направите следното: вземете чиста суха кърпа и го увийте в нея, след това го поставете в хартиен плик. Условията за съхранение, които ще получите по този начин, до голяма степен наподобяват кутиите за хляб.

Трохите и влагата благоприятстват за образуването на мухъл.

Редовно почиствайте кутията си за хляб. Ако се е образувал мухъл, дезинфекцирайте я с вода и оцет, след което добре подсушете.

На шведските маси, които сме виждали, неслучайно покриват хляба с кърпа. Освен че е приятно за окото, това помага на хляба да запази свежестта си по-дълго, без да образува коричка.