Кабинетът одобри промени в Закона за безопасно използване на ядрената енергия

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗИД на ЗБИЯЕ), съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Със законопроекта се изпълняват мерки за трансформация на модела на административно обслужване по Решение № 704 на Министерския съвет от 5 октомври 2018 г. Въвежда се срок за отстраняване на нередовности по предоставени в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) заявления и документи за издаване на лицензни и разрешения за дейности по ЗБИЯЕ, като по този начин се постига привеждане на услугите за бизнеса в съответствие със Закона за 21 август 2019 ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Направено е прецизиране на ЗБИЯЕ с цел опростяване на процедурите, като се отменя глава шеста „Зони с особен статут“, а разпоредбите се поставят на систематичното им място в глава осма
„Аварийно планиране и аварийна готовност“. Прецизирани са и текстовете на ЗБИЯЕ по отношение на контрола на съоръженията с повишена опасност, които имат значение за ядрената безопасност и се предлага техническият им надзор на територията на ядрена централа да се осъществява от специализиран орган, пряко подчинен на ръководителя на експлоатиращата организация и под методическото ръководство на председателя на АЯР.

Решението на Министерския съвет за одобряване на Закон за изменение и допълнение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия не води до въздействие върху държавния бюджет.